Daca dispozitia Ministerului este respectata, parintii se aleg cu o economie. Foarte mica insa, avand in vedere cat au cheltuit pe festivitati si cadouri pentru profesori la sfarsit de an scolar.
Pe langa festivitati si alte cheltuieli adiacente, parintii s-au obisnuit sa-si desemneze reprezentanti care sa „indulceasca” cu protocol profesorii supraveghetori si cei din comisia de examinare. Un aperitiv, un suc, apa si desert. La oras, totul e pe bani. La tara, parintii pun mana de la mana si gatesc pentru profesori. In acest an, multi parinti s-au gandit la protocol, doar ca Ministerul Educatiei a publicat un comunicat prin care atentioneaza ca se interzice cu desavarsire aceasta actiune. Pentru ca probele scrise la examenele nationale la clasa a VIII-a incep azi, ramane de vazut cum vor respecta parintii regula reprezentantilor Ministerului Educatiei.
„Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la elevi, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul elevilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unitatile de invatamant sau din centrele zonale de evaluare”, se arata in comunicatul de presa publicat pe site-ul Ministerului.
Azi, se da startul examenelor nationale la clasa a VIII-a. De la ora 9.00 incepe proba scrisa la limba si literatura romana. Candidatilor li s-au pregatit 10 variante de subiecte, din care va fi extrasa una. Elevii au la dispozitie 120 de minute sa rezolve subiectele, iar dupa incheierea probei varianta extrasa va fi publicata pe site-ul Ministerului.
In Salaj, 2.176 de elevi vor sustine examenul la romana si, ca noutate, ei vor fi supravegheati in sali si de camerele de supraveghere pe langa cei doi profesori supraveghetori. Nu s-au constituit centre de examen in unitatile de invatamant in care exista mai putin de 10 candidati. Este prima sesiune de examene nationale in care absolventii claselor a VIII-a sustin examenele la unitatea in care au frecventat cursurile.
Maine este programata proba scrisa la limba materna, iar miercuri proba la matematica. Rezultatele vor fi afisate vineri, pana la ora 14.00, si de la afisarea rezultatelor pana la ora 18.00 se vor putea depune si contestatiile.
Rezultatele finale vor fi afisate in 2 iulie. In functie de punctajul obtinut la examene, elevii se vor putea inscrie la liceu.
Parintii au platit absolvirea cu aproximativ 1.000 de lei
O frumoasa traditie in Salaj este organizarea festivitatilor si a banchetelor de sfarsit de an scolar, mai ales la clasele a VIII-a si a XII-a, traditie care a golit buzunarele parintilor, iar pe unii i-a lasat cu datorii pentru simplul motiv ca au fost nevoiti sa se imprumute pentru a asigura cele necesare odraslelor care au absolvit gimnaziala sau liceul. Diferenta dintre costurile unei festivitati – album, costumatie, banchet, cadouri – la clasele terminale de liceu si la clasele a VIII-a a fost in acest an nesemnificativa, de aproximativ 150 de lei. Sfarsitul anului scolar 2011-2012 a costat, in medie, 1.000 de lei de elev. Aproximativ 300 de lei a costat banchetul de absolvire, 200 de lei un album cu fotografiile elevilor din clasa respectiva, alti 250-300 de lei a costat imbracamintea pentru festivitate, 100-150 de lei pantofii, iar daca luam in considerare si costurile cadourilor pentru cadrele didactice si florile cumparate la festivitate (costuri care sunt diferite de la o scoala la alta, in functie de renumele scolii si ocupatia parintilor), s-a depasit media de 1.000 de lei.
Intrecerea tinutelor…
De cativa ani, exista traditia ca fiecare clasa de absolventi – fie de gimnaziu sau de liceu – sa aiba o costumatie care sa ii diferentieze de ceilalti colegi. Exemplele de cromatica a costumatiei alese de elevi sunt aproape egale cu numarul claselor de absolventi. Doar ca aceasta „traditie” i-a saracit pe unii parinti care abia au, in viata de zi cu zi, posibilitatea sa isi intretina familia.
„A fost obligatoriu, pentru ca asa s-a stabilit la sedintele cu parintii, sa le cumparam sau sa le comandam tinutele. Costum negru, camasa alba si cravata turcoaz – la baieti, iar fetele rochii sau camasa si fusta in aceeasi combinatie de culori. Am 500 de lei salariu si este adevarat ca o singura data termina liceul, insa pentru banchet si album am dat 500 de lei, la care s-au adaugat si alte costuri. Imi venea sa plang de fiecare data cand mai cerea cate 50 de lei sa duca la scoala, pentru ca nu mi-am permis sa ii platesc meditatii pentru bacalaureat, iar noi dadeam banii pentru tinute si alte minuni pe care le foloseste o singura data. Nu am avut de ales, ca se facea de rusine in fata colegilor si, decat sa fie tinta glumelor si a rautatilor, m-am imprumutat la C.A.R. Am rata pana la sfarsitul anului”, spune M.M. – unic intretinator de familie, care locuieste la tara. Exemplele de acest gen pot continua si sunt numeroase.
Termini generala cum ai termina liceul…
Pana nu demult, festivitatea la clasa a VIII-a nu era atat de costisitoare pentru parinti. Mai nou, costurile sunt aproape identice cu cele de la liceu, diferenta constand in sonete. In rest, locatiile pentru banchet sunt aceleasi – restaurante elegante, cadourile pentru profesorii care i-au indrumat sunt la fel de scumpe, albumele foto, coafurile si restul accesoriilor nu se deosebesc cu nimic de cele ale absolventilor de liceu.
Costuri apar la toate clasele, pentru ca se organizeaza o serata de sfarsit de an la fiecare clasa, cu mancare, sucuri, poze, inregistrari video si muzica. La unele scoli, inclusiv la clasa a IV-a se organizeaza banchet ca la carte – cu surprize pentru copii, cadouri, torturi, muzica, astfel incat despartirea de invatatoare sa fie de neuitat. Un parinte din Zalau spune ca anul trecut banchetul organizat de „comitetul de parinti” – cativa parinti mai instariti; restul n-au avut de ales – la sfarsitul clasei a IV-a a costat 500 de lei de copil, pentru care au beneficiat de un tort surpiza (din polistiren), un tort adevarat, mancare buna pentru toata lumea, sucuri, inregistrarea video, fotografii, muzica si cadouri pentru invatatoare si directoare. Florile la festivitate nu se mai iau in calcul la comun, pentru ca fiecare elev a cumparat ce buchet a dorit. Cadourile pentru profesori nu sunt deloc de neglijat, de la cristaluri, la bijuterii din aur.