In aceasta perioada, la toate speciile apar cele mai pagubitoare boli. La semintoase ne confruntam cu rapanul si fainarea, care pot fi tratate folosind alternativ la zece zile produs pe baza de Difenoconazol -0,15 la suta, Boscalid + Piraclostrobin – 0,015 la suta, Tiofanatmetil -0,07 la suta.
La samburoase avem de-a face cu boli criptogamice si fiziologice, cum sunt monilioza, ciuruirea micotica si ciuruirea bacteriana. Este recomandat ca dupa fiecare ploaie sa efectuam tratamente cu produse pe baza de dodine in doza de 0,15 la suta, dar si Mancozeb 0,25 la suta sau Captan 0,25 la suta.
Cele mai mari pagube le produc insa daunatorii. Zborul primei generatii de Cydia pomonela, la speciile mar, prun, piersic este in plina desfasurare, la fel cum se intampla si cu moliile miniere ale frunzelor, care anul trecut au provoct o adevarata calamitate. Pentru eficacitate este indicat sa folosim capcane cu feromoni, sa efectuam tratamentele la inceputul eclozarii oualor. In luna iunie vom aplica doua tratamente care se vor face in primul rand cu produse bacteriene pe baza de Bacillus thuringiensis, percum Dipel 2xWP -0.05 la suta , Foray- un litru la hectar. Odata cu acestea se va adauga si insecticidul Mavrik – 0,5 la suta. In ceea ce priveste combaterea paduchelui de San Jose este suficient un singur tratament cu BTK si un insecticid specific