Adrian Nastase, primul ministru al Romaniei din perioada 2000-2004, a incercat sa se sinucida, miercuri noapte, impuscandu-se cu un pistol in momentul in care politistii au venit sa-i prezinte mandatul de punere in executare a sentintei de condamnare la doi ani de inchisoare. Dupa ce Adrian Nastase a primit mandatul de executare, fostul premier i-a rugat pe cei doi polisti sa ii permita sa se duca in biblioteca ca sa isi ia cateva carti. Acestia i-au dat voie, dar dupa o vreme unul dintre ei a avut o banuiala, a intrat in incapere, iar acolo l-a gasit pe Adrian Nastase cu pistolul in mana. Voia sa se impuste in cap, iar politistul a intervenit instantaneu. A incercat sa ii ia arma, iar Nastase nu a mai nimerit capul si s-a impuscat in gat. Fostul lider al PSD a fost luat cu ambulanta de la resedinta sa si transportat la Spitalul Floreasca din Capitala, unde a fost operat ieri dimineata, starea pacientului fiind buna. Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri seara, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul Calitatii”, fiind acuzat ca in calitate de presedinte al PSD a obtinut fonduri ilegale pentru propria campanie prezidentiala din anul 2004.
Adrian Nastase a fost ministru de Externe in doua guverne, presedinte al Camerei Deputatilor si al celui mai important partid din Romania – PSD, dar si prim-ministru in perioada 2000-2004. Nastase si-a creat de-a lungul timpului imaginea de politician european, tehnic, sobru, ironic, cu umor rafinat, dar si arogant. Laudat pe de-o parte pentru masurile sale chiar si de adversarii politici, Guvernul Nastase a ramas insa cu imaginea patata de scandaluri de coruptie la nivel inalt care au atras inclusiv criticile Bruxelles-ului. In relatia cu mass-media, doar cateva ziare aveau curajul sa critice guvernarea Nastase. Tot in timpul guvernarii sale, a inceput conducerea despotica a tarii prin intermediul ordonantelor de urgenta. Nastase a intrat in campania electorala pentru prezidentiale din 2004, dar a pierdut in fata unui adversar cu priza la public. Traian Basescu i-a prezis parca atunci viitorul lui Nastase: „Adrian, Adrian, nici nu stii cat de mic incepi sa fii”. Imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale din 2004, pentru Nastase a inceput cosmarul DNA.
Lucian Bode: „Un semnal clar pentru clasa politica”
Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, declara ca „decizia condamnarii data de Curtea Suprema nu poate fi comentata”, iar ce a urmat dupa aceasta decizie „nu poate fi comentat politic sub nicio forma”. „Este o tragedie pentru familia Nastase si personal imi exprim compasiunea fata de acestia. Cred totusi ca asistam la un moment de rascruce, istoric spun eu, in ce priveste libertatea justitiei din Romania. Pentru clasa politica semnalul este extrem de clar: «Nimeni nu este mai presus de lege!»„, a comentat Lucian Bode gestul de suicid al lui Adrian Nastase.
Iuliu Nosa: „Categoric este un dosar politic”
Presedinte al PSD Salaj in peri-oada guvernarii Nastase, deputatul Iuliu Nosa este ferm convins ca dosarul si condamnarea fostului premier sunt politice. „Categoric ca a fost si este un dosar politic, cel putin din relatarile facute de mass-media si avocatii implicati in acest proces. Din pacate justitia este manipulabila si inca nu face ceea ce trebuie”, a tunat Nosa. Acesta crede ca presiunea psihica l-a determinat pe Adrian Nastase sa recurga la suicid. „Numai sa fii pus fata in fata cu peste 900 de martori pe care nu i-ai vazut in viata ta este un lucru care depaseste puterea de intelegere a oricarei persoane”, a completat deputatul social-democrat.
Seres Denes: „Am fost socat”
Avocat de profesie, deputatul Seres Denes nu poate afirma daca dosarul lui Nastase a fost unul politic pentru ca nu cunoaste continutul, in schimb, liderul UDMR Salaj crede ca tentativa de suicid a fost o intamplare „regretabila”, chiar socanta pentru el. „Este un om politic de mare anvergura, avea idei si pozitii la fiecare sedinta. Imi pare extrem de rau, sa stiti, mai ales ca am fost colegi in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Daca pentru multi care au fost departe de dansul a fost socanta condamnarea, ganditi-va ca el, timp de sase ani, a suportat presiunea unui proces penal. Este foarte tensionant ca tot timpul sa ai «sabia deasupra capului». Probabil, miercuri seara, a avut o cadere psihica si a crezut ca nu mai are alta solutie decat suicidul”, a opinat deputatul Seres Denes, presedintele UDMR Salaj.
Radu Capilnasiu: „O sentinta cu probleme”
Liderul PNL Salaj, Radu Capilnasiu, considera ca dosarul lui Adrian Nastase are un substrat politic, bazandu-se pe relatarile mass-media. „Potrivit informatiilor furnizate de presa, sunt probleme legate de aceasta sentinta. Procuratura a avut posibilitatea sa aduca o mie de martori in proces, iar apararea nici unul. De asemenea, judecatorii de la Inalta Curte spunea cu nu sunt probe directe care sa arate vinovatia lui Nastase”, a precizat Capilnasiu. Referitor la gestul de suicid al fostului premier, presedintele PNL Salaj crede ca „nu i-a fost simplu ca timp de opt ani de zile sa fie tracasat cu tot felul de procese”, mai ales ca in cazuri similare, ca de exemplu in Germania, „s-a pus batista pe tambal”.
Tiberiu Marc: „O presiune dificil de gestionat”
Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, spune ca nu cunoaste detalii din „Trofeul Calitatii” si nu se poate pronunta daca a fost o razbunare politica. „Despre acest caz stiu doar ce am citit in presa. Din 2004 se tot lucreaza la dosarul acesta si potrivit avocatilor nu sunt probe. In ce priveste sentinta, multi juristi o considera nedreapta. In situatii de acest gen nu s-au dat condamnari cu executare, iar aceasta pedeapsa creeaza o presiune care e dificil de gestionat”, a declarat Marc. Intrebat ce l-a determinat pe Nastase sa-si doreasca sinuciderea, liderul PSD Salaj crede ca „nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare”, insa admite ca procesul si condamnarea si-au pus amprenta asupra psihicului fostului premier. „In ultima perioada, Adrian Nastase era chemat de cateva ori pe saptamana la declaratii. De asemenea, Adrian Nastase, ca profesor universitar la Facultatea de Drept, putea sa-si dea seama despre ceea ce era in dosar raportat la sentinta”, a adaugat Tiberiu Marc.