Premierul Victor Ponta a declarat că Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale va fi modificată astfel incat in 2013 cele trei noi mandate vor fi preluate de judecători numiţi dintre cei de la ICCJ. „Trebuie schimbat modul in care funcţioneză Curtea Constituţională. Trebuie ca cei nouă judecători să nu mai fie desemnaţi politic şi trebuie – aşa cum am spus cand eram in opoziţie şi mă voi ţine de cuvant – in 2013, cand expiră trei mandate la Curte, să alegem judecători nu dintre oamenii politici, ci judecătorii de la ICCJ, care chiar să judece şi nu să aibă atitudini şi recunoştinţă faţă de cei care i-au propus acolo”, a spus Ponta.
„Cinci judecători citesc Constituţia intr-un fel şi patru in alt fel? Inainte deciziile se luau prin consens, iar dacă era o opinie separată, era o excepţie”, a spus Ponta.
Conform Constituţiei, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei şi se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.
„Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele Romaniei”, prevede Constituţia. Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.
Curtea Constituţională se innoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 in 3 ani, in condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Legea fundamentală mai prevede că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, inaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani in activitatea juridică sau in invăţămantul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din invăţămantul juridic superior. Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi in exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.