Cu toate ca traim in secolul XXI, sute de batrani din satele salajene au ramas si fara ultimele mijloace de comunicare. In mai multe localitati, Romtelecom a decis sa desfiinteze telefoanele publice pe motiv ca nu aduc profit companiei, dar nici nu au aprobat cererile oamenilor pentru instalarea telefoanelor fixe in gospodarie. Telefoane mobile primite de la copii sau nepoti sunt inutilizabile, pentru ca semnalul lipseste, cu toate ca marii operatori de telefonie mobila se lauda prin intermediul reclamelor mincinoase ca Salajul are o acoperire de peste 99 la suta.
Senatorul Gheorghe Pop a incercat sa gaseasca o rezolvare a acestor probleme la Ministerul Comunicatiilor si le-a prezentat oficialilor de la Bucuresti situatia din Salaj. „Romtelecom a asigurat posturi publice de telefonie pe baza de cartela preplatita, in majoritaea localitatilor rurale, dar care au fost desfiintate recent din motive de nerentabilitate pentru companie. Apare insa o problema acolo unde nici semnalul retelelor GSM nu ajunge. Cel putin in Salaj, exista sufieciente zone in care semnalul nu exista. Ma refer la sate cum sunt Bogdana, Mesteacanu, Babiu, Taudu, Trestia, Stupini si lista poate continua. In momentul in care apar situatii de urgenta sau calamitati, oamenii din aceste sate sunt complet izolati. Nu pot lua legatura telefonica cu Politia, Salvarea sau Pompierii. Cele mai ra-pide metode s-ar dovedi semnalele de fum sau carutele”, se arata in interpelarea senatorului PSD. Pana in momentul de fata, Ministerul Comunicatiilor nu a gasit solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sute sau poate mii de salajeni.
Dupa ce Romtelecom a decis sa desfiinteze telefoanele publice din satele Salajului, mai multi cetateni s-au adresat ziarului nostru pentru a trage un semnal de alarma. „Suntem batrani si bolvani, eu am mobil, dar nu este semnal. Telefonul public era singura noastra legatura cu lumea. Daca ne imbolnavim, de unde anuntam Salvarea?”, se intreaba retoric Gheorghe S., locuitor al satului Sanpetru Almasului, comuna Hida. Au facut si cereri la Romtelecom pentru a se abona la telefonia fixa, insa nu li s-au aprobat solicitarile. Astfel, pentru orice problema, batranii din Sanpetru trebuie sa mearga pana la Hida pentru a-si anunta rudele in caz de nevoie. La toate aceste situatii create doar din interesul de a obtine cat mai mult profit, Romtelecomul ramane impasibil, oficialii companiei sustinand ca rentabilitatea acelor posturi de telefonie publica este mai presus de orice.
Lipsa oricarui mijloc de comunicare in multe din satele salajene nu reprezinta o prioritate pentru Ministerul Comunicatiilor.
Semnalul exista doar in reclame
Operatorul de telefonie mobila Orange si-a facut reclama in judetul nostru anuntand ca semnalul acopera 99,37 la suta din Salaj. In urma unui articol realizat de Graiul Salajului, in care aratam cat de prost sta Salajul cu acoperirea retelelor de telefonie mobila, cititorii ziarului nostru au facut chiar o harta a lipsei de semnal. „Mesteacanu – zero, Cutis – zero, Babiu – zero, Taudu – zero, Rastoltu Mare – zero, Bogdana – zero, Filduri – partial, Treznea – partial, Chichisa – partial, Romita – partial. Si lista poate continua”, ne scrie un cititor. Un localnic din Letca spune: „Anul trecut, am facut o sesizare prin telefon la Orange pentru ca semnalul era foarte slab. Am primit raspuns sa trimit o sesizare prin fax cu numerele de telefon ale persoanelor nemultumite de semnal. Am facut o lista cu aproximativ 30 de persoane si am trimis-o prin fax la Orange. Rezultatul – semnalul cred ca este si mai slab acum”. Tot in zona Vaii Somesului probleme cu semnalul persista in majoritatea localitatilor. „Nu exista semnal Orange sau Vodafone nici in Solona, comuna Surduc”, precizeaza un alt client al operatorilor de telefonie mobila.
Sate salajene ramase in Evul Mediu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...