Criza care s-a abatut asupra noastra de la finele anului trecut a intors totul pe dos, in toate domeniile. In ultima perioada se vorbeste mult despre salarii, locuri de munca, sporuri, prime. In timp ce unii cer mai mult, probabil speriati de efectele crizei, cei din sistemul privat se multumesc cu cat primesc. Totusi, un efect general exista pe piata muncii. Daca pana acum, romanii „migrau” de la o societate la alta tot la cateva luni, acum, salariatii nu-si mai schimba locul de munca la fel ca inainte. Din contra, sunt multumiti ca au unul si tin cu dintii de el.
Intr-o societate marcata de dificultati economice si somaj, a avea un loc de munca satisfacator a devenit un ideal greu de atins. Salariatii au inceput sa reevalueze ceea ce au deja si nu mai fac salturi de la un post la altul, ci il apreciaza mai mult pe actualul. Dar „salturile” ar fi imposibile, avand in vedere ca locurile de munca vacante sunt putine, iar ofertele nu sunt atat de atragatoare.
Daca romanii puteau spune pana acum ca vor mai mult, acum spun doar ca vor un loc de munca. Disperarea s-a vazut pe fetele lor si la bursa locurilor de munca de luna trecuta, prima de cand e criza. Sute de someri, dispusi sa lucreze, au dat navala peste putinii angajatori. N-au mai fost atatia de ani de zile. Multi dintre ei erau, de varsta a doua, care de curand au ingrosat randurile celor care nu mai au un salariu. Nici nu visasera ei ca vor ajunge sa-si caute un loc de munca la bursa.
Celor care inca sunt pe posturi, faptul ca maine ar putea fi trimisi in somaj le-a indus o stare de anxietate. Chiar daca multi au acelasi salariu ca la angajare, situatia creata de criza a devenit o piedica in a purta conversatii cu patronii pentru eventuale mariri. Obisnuitele negocieri de leafa au fost uitate deja.
Fara pretentii
Articole
Daniel David încearcă reformarea Educației
Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare în zona Educației. Măsuri pentru reducerea abandonului școlar Una dintre marile priorități ale programuluide guvernare este reducerea abandonului școlar. În acest sens se vor continua și se vor dezvolta anumite programe sociale. Masa caldă în toate școlile din România Reducerea abandonului școlar, promit aleșii în programul de guvernare, va…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...