Bugetele considerabile de care dispun primariile municipiilor justifica, pe langa alte ambitii politice, interesul candidatilor din alegerile locale 2012 pentru functiile de primari. Managementul unui municipiu reprezinta o provocare majora pentru orice candidat, ratiune pentru care este fundamental ca electoratul sa aiba dimensiunea reala a evolutiei sau nevoilor pe care localitatea lor le are inainte de momentul alegerilor. Din aceasta perspectiva, calitatea si costurile principalelor servicii publice administrate de municipalitate sunt printre cei mai importanti indicatori ai standardului de viata intr-un municipiu. Un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arata cat de capabili au fost primarii in actualul mandat sa imbunatateasca aceste servicii si cu ce costuri sunt informatii fundamentale pe care cetatenii ar trebui sa le cunoasca inainte de a-si allege noii edili.
Zalaul – locul 7 in topul eficientei
Pe durata celor patru ani din actualul mandat, organizarea in gestionarea serviciilor publice de care raspund formal primarii a fost diferita de la o primarie la alta. In clasamentul „celor mai eficiente primarii resedinta de judet in mandatul actual”, intocmit de IPP, Zalaul ocupa locul 7, dupa Tulcea, inainte Brailei, dar depasind orase mari precum Iasi, Cluj Napoca, Alba Iulia sau Piatra Neamt. Una dintre reusitele perioadei 2008-2012 este reducerea cu 27 la suta a pierderilor din reteaua de apa potabila. Numai 15 municipii resedinta de judet au reusit sa reduca pierderile de apa in retea in perioada 2008 – 2011, in medie cu 19 puncte procentuale, printre care se numara si Zalaul cu un procent de 27 la suta. Pe langa gestionarea curateniei zilnice in orase, care intra in atributiile primariilor, acestea trebuie sa dezvolte sisteme integrate de management a deseurilor. Cele mai multe deseuri colectate selectiv la nivelul municipalitatilor au fost, la nivelul anului 2011, in Zalau (37 la suta), Brasov (26 la suta), Suceava (19 la suta). Valoarea totala a proiectelor cu finantare europeana contractate pana la finalul anului 2011 pentru sisteme integrate de management al deseurilor este de 445,5 milioane euro. Cea mai mare investitie pe cap de locuitor din POS Mediu a fost in judetul Salaj, de 407 lei pe cap de locuitor.
Asfaltul – marea problema
La nivelul municipiilor din Romania s-au modernizat in medie sub 20 la suta din strazi, potrivit studiului IPP. In medie, in perioada acestui mandat, cel mai mare procent al strazilor modernizate s-a inregistrat in municipiile Targoviste (42 la suta), Sfantu Gheorghe (38 la suta), Buzau si Ploiesti (fiecare avand 32 la suta). La polul opus, se afla municipiile Zalau (0,06 la suta), Botosani (0,12 la suta) si Ramnicu Valcea (1 la suta). In 2011, in Zalau nu au fost modernizate strazi, insa ponderea drumurilor reparate este mai mare. Primarul Radu Capilnasiu spune ca nu a vrut sa asfalteze strazile ca mai apoi sa fie nevoit sa le sparga pentru modernizarea sistemului de canalizare. „Pentru etapa a doua a Programului Operational Sectorial Mediu in Zalau se vor inlocui si moderniza peste 70 de kilometri din sistemul de canalizare si apa, in conditiile in care orasul are 130 de kilometri de strazi. Nu are sens sa modernizezi 70 de kilometri de strazi si apoi sa le spargi. Totusi, lipsa resurselor financiare este un alt motiv pentru care nu am reusit sa modernizam mai multe strazi. Speram sa gasim solutii de finantare in perioada urmatoare”, a explicat Radu Capilnasiu.