Avem alegeri, un guvern nou, reintregiri sa-lariale pentru bugetari si cresteri de preturi pentru unele produse si utilitati, care influenteaza nivelul de trai. Cifrele statistice arata ca, in continuare, salajenii sunt platiti prost. Este doar o parte din ta-bloul realitatii cotidiene pentru romani si, implicit, pentru salajeni.

Una dintre promisiunile pe care le-a facut premierul Victor Ponta odata cu preluarea puterii a fost reintregirea salariilor bugetarilor. Practic, premierul a promis ca taierile salariale produse in 2010 vor primi reparatia totala pana la sfarsitul anului, prima etapa fiind in luna iunie, cand se acorda bugetarilor opt procente la salarii. Restul, se va restitui bugetarilor la sfarsitul anului. Insa, odata cu vestea buna data bugetarilor, s-a lansat in mediul public si stirea scumpirii energiei electrice, ceea ce duce la o avalansa de scumpiri a celorlalte utilitati. Rezultatul – cele opt procente din luna iunie acordate bugetarilor nu acopera scumpirile anuntate.
Se maresc accizele la motorina si tigari
Tot din domeniul scumpirilor face parte si anuntul de marire a accizelor la motorina si la tigari, incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Nivelul accizelor pentru motorina va creste la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro pe tona la 391 euro pe tona, iar acciza totala la tigarete va creste din iulie anul viitor, de la 79,19 euro la 81,78 euro la 1.000 de tigarete si va ajunge la 86,96 euro la 1.000 de tigarete in iulie 2015. Accizele la tigari se vor majora in prima faza din iulie de la 76,6 euro la 79,19 euro la 1.000 de tigarete. Institutul National de Statistica precizeaza ca anul trecut pretul la tutun si tigari a crescut cu 6,5 la suta.
Revizuirea bazei de impozitare pe imobile
O alta decizie asumata de noul Guvern, care va avea efecte incepand cu anul viitor, este cea asumata in cadrul acordului cu FMI. „Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil”, se arata in scrisoarea de intentie. Impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie. In prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferentiate in functie de natura proprietarului, fiind de regula mult mai mici pentru persoane fizice decat in cazul firmelor.
Scadere a productiei industriale in Salaj
In ce priveste Salajul, Institutul National de Statistica (INS) arata o scadere cu aproape un sfert a productiei industriale in martie comparativ cu luna precedenta si cu 41 la suta fata de luna similara a anului trecut, in conditiile in care scaderea nationala inregistrata este de doar 1,2 la suta. Si productivitatea muncii in acelasi sector a scazut, inregistrand aproximativ aceleasi procente. Cu toate acestea, cifra de afaceri in industria salajeana a crescut in luna martie cu aproape 13 procente.
Ramanem judet exportator
Potrivit aceleiasi surse, la inceptul anului Salajul a ramas un judet exportator. Ultimele date in acest sens sunt pentru luna ianuarie a acestui an, cand s-au realizat exporturi in valoare de 23.648.000 de euro, comparativ cu o cifra a importurilor de 15.900.000 de euro, rezultand un sold al balantei comerciale de 7.748.000 de euro. Astfel ca gradul de acoperire al importurilor cu exporturile a fost de 148,7 la suta.
Investitiile primului trimestru
In primele trei luni ale acestui an, in Salaj s-au facut investitii de peste 86 de milioane de lei preturi curente. Cele mai multe investitii s-au facut la utilaje, cu sau fara montaj, aproximativ 74 la suta din total, reprezentand o suma de 63.840.800 de lei. Un procent de putin peste 24 la suta se contabilizeaza in domeniul constructiilor, unde s-a investit suma de 20.901.300 de lei. Mult mai putin s-a investit in mijloace de transport – un procent de 1,1 la suta.
Angajati mai multi, salarii mai mici
Statistica spune ca in luna martie s-a marit efectivul de salariati din Salaj, cu 251 de persoane comparativ cu luna precedenta si cu 954 de persoane fata de aceeasi luna a anului trecut. Cu toate acestea, castigul mediu salarial net a scazut in aceeasi luna martie, cu 0,8 la suta fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu net a fost in luna martie de 1.067 de lei, mai mic cu 30,8 la suta fata de cel mediu net inregistrat la nivel national. Indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial mediu net pe judet si indicele preturilor de consum pe tara a fost, tot in martie, de 98,8 la suta fata de luna precedenta. De asemenea, si rata inflatiei a fost in scadere in luna martie, inregistrandu-se doar 0,42 la suta comparativ cu luna precedenta, fata de un procent de 1,42 la suta inregistrat in luna decembrie din 2011 si 2,40 la suta cat s-a inregistrat in luna martie 2011. Rata medie lunara a inflatiei calculata de la inceputul anului a fost de 0,5 la suta, constatandu-se o situatie mult mai buna decat in primele trei luni ale anului trecut, cand media a fost de 0,7 la suta.