Lupta este mai stransa decat se credea la sefia Consiliului Judetean, unde partidele mici influenteaza calculele. Tot de la partidele mici asteptam sa produca surprize pentru reprezentarea in Consiliul Local Zalau
Doua saptamani de campanie au dat peste cap calculele politice
Au tecut doua saptamani de campanie in judetul nostru si deja lucrurile stau sensibil diferit decat la startul electoralelor. Daca in ultimii patru ani au contat doar patru formatiuni politice in Salaj, respectiv cele doua care formeaza USL-ul – PSD si PNL, plus PDL si UDMR, iata ca dupa numai doua saptamani de zarva politico-electorala au aparut partide care vin puternic din urma. Strategiile de campanie ale unora incep sa echilibreze balanta politica si, daca la startul campaniei unele functii erau considerate ca si obtinute de catre actualii politicieni care se afla in functie, acum lucrurile au intrat intr-o zona a emotiilor.
La inceputul campaniei electorale, cele mai importante functii din judet se considerau clar recastigate de catre actualii detinatori. Presedintia Consiliului Judetean nu parea a fi o problema pentru Tiberiu Marc, care vrea al treilea mandat. La fel, in cele patru orase ale judetului, fotoliile de primar pareau a purta cu destinatie numele actualilor edili – Radu Capilnasiu la Zalau, Septimiu Turcas la Simleu Silvaniei, Eugen Balanean la Jibou sau Andrei Varga la Cehu Silvaniei. A trebut sa treaca doar doua saptamani de campanie pentru ca parametrii sa oscileze si sa transforme datele certe in necunoscute. Desigur, in privinta primarilor, tot actualii edili pornesc cu prima sansa, beneficiind de tendinta electoratului de a pastra primarul in functie. Insa, scena politica salajeana a suferit mutatii atat ca partide politice, cat si ca persoane implicate in campanie.
Lupta acerba pentru Consiliul Judetean – candidatii mici inclina balanta
Pe buletinele de vot vor fi 11 candidati pentru functia de presedinte al Consiliului Jude-tean, dintre care patru sunt in plutonul fruntas. Actualul prese-dinte, pesedistul Tiberiu Marc, beneficiaza de alianta USL, adica de sprijinul liberalilor salajeni, ceea ce l-ar situa oarecum in pole-position. Insa, trebuie avut in vedere ca scorul obtinut in 2008 tot de Tiberiu Marc ca reprezentant al PSD Salaj, nu se cumuleaza cu scorul obtinut de Dorel Oros ca si canidat al liberalilor la aceeasi functie. Alianta dintre socialisti si liberali, chiar si la nivel de Salaj, nu convine unei parti a electoratului fidel al celor doua partide si nu se insumeaza automat la candidatura pesedistului Marc pentru sefia Consiliului Judetean. Desi calculele il arata drept favorit, Tiberiu Marc s-ar putea sa obtina cel mult acelasi scor ca in 2008, ceea ce s-ar putea sa nu fie suficient. Calculele pe hartie il arata ca principal contracandidat pe Tiberiu Csoka, actualul vicepre-sedinte al CJ Salaj, sustinut de UDMR. Csoka are toate sansele sa coaguleze electoratul maghiar. Si nu numai, pentru ca mesajele acestui candidat, dar si ale UDMR-ului, merg si spre electoratul romanesc. La care se adauga si votul de blam pe care o parte a electoratului romanesc o sa-l dea la adresa lui Tiberiu Marc sau, pur si simplu, la adresa politicienilor romani. Insa in ecuatia pentru Consiliul Judetean pot influenta jocurile inca doi candidati. Mai intai, PDL-ul a venit cu un candidat cu cantec, la propriu. Dinu Iancu Salajanu nu este la prima tentativa politica, in urma cu patru ani candidand la aceeasi functie din partea PIN-ului. Cum era vorba de un partid politic mic si nu foarte cunoscut, Dinu Iancu abia a reusit sa obtina 7.000 de voturi pe Salaj, probabil pe baza notorietatii sale ca artist popular. Acum, cu sustinerea unui partid important, chiar daca acest partid a scazut in sondaje, este foarte probabil sa obtina mai mult. Voturi rupte din randul electoratului romanesc, care nu mai merg spre Tiberiu Marc. Un alt candidat care poate obtine multe voturi este Gheorghe Stanciu, care vine acum dinspre PNT-CD. Fost lider al PDL-ului, cu un background bun din punct de vedere financiar, Gheorghe Stanciu se erijeaza intr-unul dintre candidatii puternici pentru functia de presedinte CJ Salaj.
Jocurile pentru sefia CJ Salaj pot fi influentate si de candidatii partidelor mici. Candidatul PP-DD-ului, Marius Sandru, a mai incercat odata in 2008, reprezentand atunci partidul lui Talpes – UPSC, insa rezultatele au fost foarte mici. Nu candidatul neaparat poate oferi surpriza la aceste alegeri. Insa, are in spate masinaria pornita de otevisti, prin intermediul Patidului Poporului, care prinde la populatie, respectiv la sectorul de electorat care odata era votant PSD. Tot in aceasta zona, a candidatilor care ingreuneaza obtinerea celui de-al treilea mandat pentru Tiberiu Marc, se inscrie candidatura lui Viorel Stanca, din partea PRM. Fostul sef al pedistilor salajeni a migrat la PRM. PRM-ul are in Salaj un electorat stabil de pana in 3.000 de voturi, care nu depinde de cine conduce partidul si voteaza din inertie – fie pentru Vadim Tudor, fie pentru a-si implini sentimentele nationaliste. Sunt o suma de voturi care ajuta la divizarea electoratului romanesc. In plus, Viorel Stanca face blat la candidatura sa, indemnand alegatorii sa nu-l voteze pe el, ci pe Tiberiu Marc. Intentia lui Stanca este de inteles – reprezinta partidul care trebuie sa contreze UDMR-ul si propria candidatura usureaza accesul candidatului UDMR la cea mai inalta functie din Salaj.
Toate partidele vor Zalaul
Foarte interesanta este lupta pentru Zalau, atat pentru pozitia de primar, cat si pentru componenta Consiliului Local. Primarul Radu Capilnasiu a castigat al doilea mandat de primar, in 2008, pe un val de antipatie fata de PD-ul condus de Viorel Stanca. Acum, desi probabil nu se astepta la acest lucru, acest val incepe sa se intoarca impotriva lui. Desi inca are prima sansa, atat ca primar in functie, cat si pe fondul simpatiei populatiei fata de USL, in ultimele doua saptamani au iesit la iveala o serie de nemultumiri la adresa actualei administratii. Desigur, aceste nemultumiri sunt alimentate si de contracandidatii sai, care au inceput sa vorbeasca si de nerealizarile din Zalau. Iar criticile plimbate printre locuitorii orasului au efectul bulgarului e zapada – in ultimele doua saptamani oamenii si-au amintit ca si ei au avut probleme la Primarie sau cu una din societatile care apartin de Primarie. Pe piata circula zvonuri despre sondaje efectuate in aceste zile de campanie si care il arata pe Radu Capilnasiu in cadere libera. Totusi, aceste zvonuri trebuie privite cu suspiciune, pentru ca poate fi o tehnica de campanie din partea contracandidatilor sai, ca sa mobilizeze electoratul propriu la vot. Cert este ca celelalte partide au facut un fel de non-combat cu actualul primat. PDL-ul, care si-a stabilit ca obiectiv castigarea Primariei, nu a gasit un contracandidat pentru Radu Capilnasiu decat cu o saptamana inainte de depunerea candidaturilor, in vreme ce UDMR-ul a schimbat candidatul chiar in ziua de depunere a candidaturilor. In privinta electoratului maghiar, pe langa faptul ca UDMR-ul nu are un candidat viabil, zalauanii din aceasta zona au de ales intre cinci reprezentanti, ceea ce duce la o faramitare istorica a voturilor. Chiar daca trei dintre candidati par a fi de nisa – candidatul PCM, PP-MT si cel al Partidului Verde, maghiarii zalauani pot fi mobilizati la vot de Otto Haller. Cu o campanie agresiva si cu notorietatea de care dispune, Otto Haller rupe voturi din ambele segmente ale electoratului – roman si maghiar, la care se adauga cel mobilizat de OTV. Si, nu in ultimul rand, se remarca cea mai buna campanie pe care o face un candidat sustinut de un partid care nu a acces la puterea locala in ultimii 12 ani – PNT-CD. Adrian Buda, candidat tanar, care crede ca poate schimba balanta de putere din Zalau.
Consecintele unei campanii electorale
Toate aspectele de pana acum duc la o deturnare a electoratului de pe fagasul care parea la un moment dat directionat spre trei formatiuni politice – USL, PDL si UDMR. Acum, in Consiliul Local din Zalau, USL-ul are 13 mandate – noua liberali si patru pesedisti. Se considera locuri eligibile pentru alianta USL tot 13 mandate, dar e greu de crezut ca le vor mai prinde dupa 10 iunie. In primul rand, de pe lista de consilieri dispar cateva nume care si-au format o imagine buna, pana acum. In al doilea rand, USL nu se poate baza, la fel ca in cazul Consiliului Judetean, ca voturile obtinute de PNL si PSD in 2008 se cumuleaza in acest an. Este foarte probabil sa nu vedem in noul Consiliu Local mai mult de 10 consilieri USL, ca o consecinta a nemultumirilor zalauanilor legate de infrastructura proasta a orasului, de scandalurile iscate cu piata agroalimentara, chioscurile de ziare sau Clubul Tineretului. Potrivit listei de candidati propuse de USL, trei vor fi pesedisti. Daca alianta functioneaza si dupa alegerile din 10 iunie, PSD-ul va vrea un viceprimar, si normal ar fi pentru pesedisti sa o pastreze pe actuala viceprimarita, Daniela Cota. Aici ar putea aparea probleme chiar in interiorul aliantei, pentru ca viceprimarul Daniela Cota a rezolvat problemele cu care s-a confruntat administratia in ultimii patru ani, preluand deficitul de imagine al primarului Radu Capilnasiu in cazul desfiintarii pietei agroalimentare sau a chioscurilor desfiintate.
UDMR-ul are, in acest moment, patru mandate de consilier. Asa cum am mai spus, electoratul maghiar este puternic divizat, ceea ce ar putea duce la pierderea unui mandat de catre aceasta formatiune politica.
In cazul PDL, care are acum tot patru mandate de consilieri locali, situatia este destul de sensibila. Ioan Abrudan ar putea sa aduca voturi pentru lista de consilieri. Scenariul pozitiv pentru pedelisti ar fi obtinerea a sase mandate de consilieri, la fel ca in 2004. Unii comentatori spun ca nu vor reusi sa-si pastreze numarul de mandate, insa acest partid beneficiaza de un electorat stabil, indiferent la fluctuatiile sondajelor. Daca comparam situatia PD-ului din 2008, cand era in cadere libera, cu situatia de acum, cand PDL-ul a fost in opozitie fata de majoritatea coagulata in jurul lui Radu Capilnasiu, plus luarile de pozitie in favoarea oamenilor din piata agroalimentara, s-ar putea ca PDL-ul sa-si mentina cel putin numarul de consilieri locali.
Mai mult, s-ar putea sa avem intrari noi in Consiliul Local. PNT-CD-ul a pornit campania in forta si se erijeaza in cei care aduc schimbarea, bazandu-se pe scoaterea la vot a unui electorat care pana acum a refuzat sa mai participe la procesul electoral. Nu ar fi exclus sa vedem ca vor obtine cel putin doua mandate de consilieri. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul PP-DD-ului. In consecinta, s-ar putea ca, dupa 10 iunie, sa vedem un Consiliu Local puternic faramitat si in care calculele de la inceputul campaniei sa nu mai functioneze. Cel putin pentru ocuparea celor doua functii de viceprimar, functii extrem de atractive pentru toate partidele care vor intra in consiliu.