Cinci persoane care in 2010 au beneficiat ilegal de o locuinta ANL trebuie sa paraseasca apartamentele. Mai exista trei cazuri din 2009.
Consiliul Local Zalau a modificat in sedinta ordinara de ieri lista beneficiarilor de locuinte ANL, aprobata in 2010, ca urmare a unei decizii irevocabile a Curtii de Apel Cluj. Instanta a decis retragerea a 10 puncte, acordate pentru o cerere de adoptie, celor cinci persoane care au beneficiat de acest avantaj, insa nu au mai adoptat un copil. Din cele cinci situatii, un solicitant se incadreaza in continuare la repartitie, doi solicitanti au renuntat deja la locuinta – apartamentele au fost repartizate urmatorilor din lista, iar doi solicitanti vor fi notificati pentru eliberarea locuintelor, urmand ca acestea sa fie repartizate conform listei noi de prioritati, potrivit conducerii Primariei Zalau. In 2010, cand s-au acordat cele 75 de locuinte ANL din strada Viitorului, cel mai mic punctaj a fost 48 de puncte. Toth Roxana a obtinut atunci 58 de puncte, iar restul persoanelor cate 56, 54 respectiv 52 de puncte. In urma recalcularii punctajului, fara acordarea celor 10 puncte obtinute ilegal, Toth Roxana ocupa locul 46 cu 48 de puncte pe lista de prioritati, Tarau Cristian locul 96 cu 46 de puncte, Balanean Corneliu locul 97 cu 46 de puncte, Baciu Adrian locul 178 cu 44 de puncte, iar Deac Florina locul 283 cu 42 de puncte. Judecatorii care au analizat repartitia locuintelor ANL au concluzionat ca in cazul celor cinci persoane „nu a existat o preocupare constanta si serioasa pentru finalizarea intentiei de adopta un copil” si ca singura ratiune pentru care cei cinci au formulat o cerere de adoptie a fost „aceea de a obtine punctajul suplimentar de 10 puncte”.
Trei cazuri similare in 2009
Consilierul local Adrian Margin a atras atentia conducerii Primariei Zalau ca in situatia celor cinci persoane din 2010 se mai afla inca trei zalauani care au primit fraudulos in 2009, tot cu ajutorul cererii de adoptie, o locuinta ANL. Democrat-liberalul a pus la dispozitie o adresa a Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului prin care Primaria Zalau era informata inca din octombrie 2010 ca „pentru cele trei persoane care au depus cereri de adoptie in anul 2009, cat si pentru cele cinci care au depus cereri in 2010, toate cu scopul de a avea prioritate in obtinerea unei locuinte ANL, va comunicam ca nu vom proceda la evaluarea acestora in vederea eliberarii atestatului, deoarece cunoastem adevaratul motiv pentru care solicita adoptia si nu ne permitem sa irosim resurse financiare si umane in scopuri care nu vizeaza interesul superior al copilului”. „Sa inteleg ca persoanelor din 2010 li se ridica dreptul de a mai avea o locuinta ANL, iar celor din 2009 nu?”, a intrebat Adrian Margin. Raspunsul la intrebarea pedelistului l-a dat viceprimarul Daniel Cota. „Locuintele din 2009 au fost acordate printr-o alta hotarare, care nu a fost contestata. Am asteptat finalizarea procesului pentru cazurile din 2010 si situatia se va reglementa”, a precizat Cota.