Corina Crețu, lăudată de Secretariatul General al Guvernului

Fost parlamentar, europarlamentar și comisar european, Corina Crețu, originară din Sălaj, satul Traniș, comuna Năpradea, ocupă în prezent funcția de președinte interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, poziție în care a fost numită în octombrie 2024.
Pe site-ul propriu, Secretariatul General al Guvernului o laudă pe sălăjeancă pentru cariera sa în politică și administație.
„Deși reputația o precedă, dacă putem spune asta, cariera în administrație publică nu a fost neapărat o alegere planificată pentru ea, ci un parcurs natural. Jurnalist la bază, a fost mereu atrasă de politică pentru că a crezut că poate contribui la schimbare și la dezvoltarea României și a Europei.
Își dorește o administrație mai transparentă, mai digitalizată și mai puțin blocată în proceduri inutile”, spun reprezentanții SGG despre Corina Crețu..
“O zi inovatoare este una în care reușesc să deblochez un proiect, să găsesc o soluție nouă la o problemă veche sau să determin pe cineva să vadă lucrurile altfel. Ca fost comisar european pentru Politica Regională, am lucrat intens la crearea unui sistem mai eficient de utilizare a fondurilor europene. Lupta cea mai mare este cu birocrația și cu mentalitatea de merge și așa”, a declarat, la rândul său, politicianul.
Corina Crețu a fost prima femeie din România care a ocupat o funcție de comisar european, iar acest lucru a venit cu multe provocări. Consideră că egalitatea de gen este încă un obiectiv, nu o realitate deplină, dar nu crede că ar trebui impusă artificial, ci cu măsuri care să ofere femeilor aceleași oportunități ca și bărbaților. Stereotipiile de gen există și în politică, dar prin muncă și perseverență pot fi depășite.
Într-o notă foarte personală, una dintre cele mai mari realizări profesionale a fost să vadă în mod real contribuția la dezvoltarea regională a României prin accesarea fondurilor europene.
“Când vezi că un proiect pe care l-ai sprijinit duce la construirea unui spital, a unei autostrăzi sau a unei școli, simți că munca ta are un sens profund. De asemenea, faptul că am avut ocazia să lucrez cu oameni extraordinari la nivel european și să reprezint România la cel mai înalt nivel, este un alt beneficiu al carierei mele”, spune Corina Crețu.
„Pentru o administrație publică mai eficientă este nevoie de simplificarea procedurilor birocratice, inclusiv cele pentru atragerea fondurilor europene. Ca europarlamentar și comisar european, Corina Crețu a încercat să convingă autoritățile române să profite mai bine de oportunitățile europene și a necăjit-o, uneori să vadă proiecte bune blocate de birocrație. România are nevoie de mai multă flexibilitate și eficiență în utilizarea banilor europeni. Inovarea în administrație vine în primul rând de la oameni. Profesioniști, cu experiență și viziune, dar mai ales cu dorința reală de a face schimbări. Îi plac echipele dinamice, în care oamenii vin cu soluții, nu doar cu probleme. Sunt foarte importanți în echipă oamenii care cunosc administrația, dar care nu sunt prizonierii rutinei birocratice”, adaugă SGG în prezentarea făcută.
“România trebuie să se inspire din experiențele altor țări care au reușit să facă reforme profunde în administrație. Este nevoie de mai mult curaj și voință politică, să adoptăm un model de guvernare eficient, orientat spre rezultate. Avem resursele necesare, dar trebuie să știm să le folosim mai bine”, consideră fostul comisar european.