Bărbat din Zalău rămas fără 60.000 de lei prin fraudă online

frauda-internet001.jpg

 

Un bărbat din Zalău a rămas fără 60 de mii de lei în cont, după ce a fost păcălit de un așa zis angajat al unei bănci.

Omul a fost convins să instaleze o aplicație, oferind astfel acces la contul și la datele sale.

Potrivit IPJ Sălaj, marți, 25 februarie, polițiștii din cadrul Servicului de Investigații Criminale Sălaj au fost sesizați de către un bărbat din municipiul Zalău cu privire la faptul că, la aceeași dată, a fost contactat printr-o aplicație de mesagerie de către o persoană necunoscută, care s-ar fi recomandat ca fiind reprezentat al unei unități bancare, informându-l despre faptul că o altă persoană dorește să-i acceseze depozitele bancare.

În urma conversațiilor purtate, la îndrumarea persoanei, bărbatul ar fi descărcat o aplicație care ar fi permis atacatorului să preia controlul asupra telefonului și a aplicațiilor bancare descărcate pe acesta.

Astfel, persoana necunoscută ar fi fransferat peste 60.000 lei din contul bărbatului.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare in mod fraudulos.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Sălaj în vederea identificării autorilor, tragerea acestora la răspundere penală și recuperarea prejudiciului.


În ultima perioadă, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat cu privirea la comiterea de fraude online, prin asumarea de către bănuiți a identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci cunoscute, și determinarea persoanelor vătămate să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Totodată, cei care apelează la această metodă de înșelăciune, le transmit cetățenilor, în cadrul conversației, un link către un instrument de plată, care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde bănuiții colectează datele de card ale utilizatorilor, inclusiv parolele de securitate cu care se efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Pentru a vă proteja împotriva fraudelor, polițiștii sălăjeni vă recomandă:

  • nu comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, date personale sau orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parole. Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea.verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează.
  • Dacă primiți cereri neobișnuite sau urgente, apelați direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.
  • nu furnizați niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;
  • datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;
  • nu deschideți atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute; nu intrați pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;
  • nu instalați aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;