O sansa enorma de dezvoltare pentru multe state au fost si vor ramane probabil fondurile europene. Datorita acestor fonduri, tari mult mai sarace decat Romania au reusit sa-si, puna infrastructura la punct, sa-si perfectioneze serviciile. Noi, romanii, incercam acest lucru cu mai mult sau mai putin succes de mai bine de cinci ani si, in aceasta perioada, am reusit sa atragem sapte miliarde de euro din cele 27 de miliarde de euro pe care ni le-a pus la dispozitie UE. Unele localitati chiar se bazeaza in dezvoltare, in proportie covarsitoare, pe aceste fonduri, si chiar au reusit, deoarece de la pusculita Guvernului au venit greu banii in ultimii ani. Cand ne faceam mari nadejdi in accesarea fondurilor europene, hop, vine luni seara premierul Ponta cu o veste care ne-ar putea costa cateva sute de milioane de euro. Asta deoarece un control a scos la iveala grave probleme de sistem privind evaluarea proiectelor POSDRU, modul de control al acestora, procentajele de risc adoptate. O alta problema este ca in sistemul informatic aveau acces 350 de persoane neautorizate, iar salariile platite pentru activitati care cuprindeau doar „patru ore de arhivare” erau cuprinse intre 3.500 de euro si 10.000 de euro. Ceea ce a spus luni premierul Ponta se poate intampla la noi in tara si ne duce la eterna idee ca tara tuturor posibilitatilor nu e America, ci fascinanta Romanie. Un exemplu de nereguli prezentat de autoritati era acela ca salvamarii erau instruiti prin acest program, nu pe tarmul marii, ci in alte zone ale tarii, probabil la munte sau pe campie. Mai grav este ca Boc si ai lui stiau de aceste probleme, dar au inchis ochii, sperand ca totul va trece neobservat, ceea ce ne duce cu gandul ca toti de prin Guvernul Boc aveau de castigat din acesta situatie. Si uite asa, Romania ar putea sa primeasca o lovitura sub centura, iar multe proiecte ar putea ramane doar pe hartie sau nefinalizate.
Cand salvamarii se antreneaza la munte…
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...