Placut impresionati de noua „imagine” a soferilor de autobuz de la Transurbis, care de ceva vreme poarta uniforme si nu mai asculta manele cu volumul la maxim, am iesit pe teren sa constatam „schimbarea” la fata locului, mai ales ca in oras se vorbea de o noua atitudine a personalului fata de calatori. Am avut in vedere si mai vechile reclamatii care au ajuns la noi, legate de atitudinea nepoliticoasa a soferilor, dar mai ales a controloarelor.
In prima faza, ne-a atras atentia comportamentul soferilor. Ori au dat noi peste cei civilizati, ori, intr-adevar, lucrurile s-au schimbat in bine. Tinuta soferilor este exemplara. Toti sunt imbracati la fel: camasi albastre, pantaloni si veste bleumarin si cravate rosii. Doar ca impresia buna pe care ne-au facut-o soferii a fost repede umbrita de atitudinea agresiva si neprietenoasa a controloarelor. Doamna „114” – pentru ca cele care iti cer sa te legitimezi nu au nume, doar un ecuson cu un numar – a sarit instant pe noi, sa ne vada „aprobarea” de a ne afla complet echipati pentru un reportaj intr-un autobuz. De discutie civilizata nici nu se pune problema. In zadar am incercat sa-i explicam ca sefii ei stiau de intentia noastra de a face un reportaj in autobuzele Transurbis-ului. Parca am fi fost doi infractori, prinsi in flagrant. Din fericire pentru noi si din nefericire pentru doamna „114”, aveam bilete si, oricat ar fi vrut, nu a putut sa ne dea jos din autobuz. Si uite-asa, intentia noastra de a scrie un material „de bine” la adresa firmei de transport in comun din oras, sa nu mai fim acuzati ca scriem doar de rau, a fost compromisa.
Ne-am plimbat prin oras cu mai multe autobuze, pentru a ne face o imagine cat mai corecta. Daca unele sunt frumoase si curate, altele arata sub orice critica. Mormanele de coji de seminte „troneaza” pe sub scaune, usile nu se inchid bine, mai mult atarna decat stau fixate, iar la o privire mai atenta, prin podea vezi asfaltul, iar prin planseu, vezi cerul. Intr-un autobuz, aparatele de compostat bilete, cele moderne, care stanteaza data pe bilet, erau stricate toate, de la cel din fata pana la cel din spate, si deasupra lor erau prinse tot din cele vechi, care perforeaza biletul.
Se vede treaba ca Transurbis doar ce a imbracat in haina noua vechile probleme. O spoiala, cu alte cuvinte. Schimbari de forma, nu de fond.
Era cazul sa-i imbrace frumos, dar ce facem cu caracterul?
Calatorii apreciaza si ei schimbarea de imagine a soferilor. „Foarte frumoase, de mult trebuia sa le introduca. Daca tot suntem in Uniunea Europeana, sa fim mai civilizati. Sa parem, chiar daca nu suntem”, spune un pasager. „Foarte civilizate. Facand comparatie cu strainatatea, vedem ca totusi si la noi lucrurile incep sa se schimbe in bine”, constata o doamna.
SC Transurbis SA a facut un lucru bun impunandu-le soferilor o anumita tinuta, atat vestimentara cat si ca atitudine. Este un plus de imagine pentru societate. Si totusi, la ce bun, atata timp cat exista in continuare controloare care trateaza orice calator ca pe un posibil contravenient, nu tin cont de regulile elementare de politete si isi ascund identitatea in spatele unui numar, trecut pe ecuson. Asa, ca sa nici nu stii cine te-a „bestelit „ bine pe linia lui 6. Sau 1. Sau 22…
Soferii nu dau doi bani pe uniformele de 389 de lei
Am stat de vorba cu soferii, sa-i intrebam cum se simt cu noile tinute. „Ar fi bune daca ne-ar fi dat, pe timp de vara, camasi cu maneca scurta, nu cu maneca lunga, ca murim de cald”, spune un sofer toropit de cele 29 de grade de afara. „Bine ca ne dau uniforme si ne taie din salarii. Si bonurile ni le-au taiat. Dupa 32 de ani de munca, m-am dus acasa luna trecuta cu 732 de lei”, spune soferul”. E frumoasa soferia, dar pentru noi e greu. Lucram opt ore pe zi, dar in conditii de stres. La ultimul control medical, majoritatea dintre noi am iesit cu hipertensiune si tot felul”, adauga barbatul.
„Fiecarui sofer i-a fost predat un costum compus din sacou, vesta, camasa, doua perechi de pantaloni si cravata, pe care le vor purta in timpul serviciului. Culorile – albastru si bleumarin- fac parte din identitatea vizuala a firmei si apar si pe sigla SC Transurbis SA. Costul unei uniforme a fost de 389 lei”, potrivit unui comunicat al SC Transurbis SA.