Suntem in plina campanie electorala pentru alegerile locale care au loc in 10 iunie. Vom alege oamenii pentru cele mai importante functii in administratia salajeana. Graiul Salajului va prezinta metodele de fraudare de care trebuie sa va feriti.

Atentie la fraudarea voturilor

De fiecare data cand avem alegeri, militantii partidelor cu candidati incearca sa-si creeze avantaje. De obicei profita de increderea alegatorilor, in general de cei care nu prea au experienta si nu cunosc faptul ca anumite fapte care au aparenta de normalitate se constituie in infractiuni la legea electorala. In timp, fraudarea votului s-a perfectionat si sunt cateva metode de fraudare folosite de militantii zelosi.
Cea mai in voga metoda este cea prin care un candidat iti cere sa-i demonstrezi ca ai votat cu el, aducandu-i o fotografie cu buletinul de vot stampilat. O sa observati la intrarea in sectiile de votare ca se afiseaza un anunt prin care vi se atrage atentia ca nu aveti voie sa folositi aparate de fotografiat sau telefoanele cu camera foto in cabina de vot, tocmai pentru a preintampina acest mod de fraudare.
O alta metoda de fraudare implica oameni care fac parte din biroul electoral al unei sectii de votare in care se stie ca electoratul voteaza cu un anumit candidat. In acest caz, pentru a se imputina voturile obtinute de candidatul respectiv, omul din sectia de votare da alegatorului un buletin de vot fara stampila de control a sectiei de votare respective, ceea ce duce la anularea votului. Tot cu buletinul de vot se poate proceda la alt tip de fraudare. Alegatorului i se da un buletin de vot gata stampilat cand merge la vot, iar la iesire i se cere sa predea buletinul in alb, pe care il gaseste in cabina de vot.
Experienta alegerilor de la noi a dus la o perfectionare a metodelor de fraudare, asa ca acestea sunt foarte multe la numar. O persoana, recunoscuta de exemplu dupa un element de vestimentatie, este angajata pentru a insoti alegatorul in cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia in timpul exercitarii votului. Chiar daca la aceste alegeri se interzice total intrarea unei persoane straine cu votantul in cabina de vot, este foarte posibil ca in sectiile mai izolate sa nu ajunga aceasta informatie, evident, in mod voit.
Tot pentru fraudare se mai foloseste metoda „Urna mobila” si se produce atunci cand urna mobila, care se utilizeaza cu aprobarea presedintelui de sectie, este folosita in exces, ca urmare a unor repetate solicitari in scris.
Metoda „Multiplu” poate fi descrisa astfel – membrii biroului pot inmana unor alegatori pe care ii stiu mai multe buletine de vot, semnand pentru prezenta altor persoane despre care se stie ca nu vor veni la vot. Metoda „Dimineata” este pusa in practica cu o jumatate de ora inainte de inceperea votarii, cand se introduc in urna mai multe buletine de vot stampilate „cum trebuie”. Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie sa semneze pe lista de vot persoane care nu vin la sectie. Metoda „Fifty-fifty” se foloseste in cazul buletinelor nefolosite, care pot fi impartite de reprezentantii Biroului sectiei de votare si introduse in urna. De obicei functioneaza in sectiile mici, unde nu sunt observatori.