Pragul electoral de 5 la suta pentru alegerile parlamentare ar putea fi desfiintat din noiembrie. Totodata, sistemul de vot va fi uninominal pur, iar candidatul care obtine cele mai multe voturi intr-un colegiu va primi automat un mandat de senator sau deputat. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL va elimina din proiectul privind legea alegerilor parlamentare, aflat la Camera Deputatilor, obligativitatea ca un partid sa obtina, la nivel national, minim 5 la suta din voturi pentru a accede in Parlament. Eliminarea pragului electoral ar fi cea de-a doua modificare majora pe care proiectul USL o va aduce, dupa ce, in Senat, actul normativ a fost adoptat cuprinzand prevederea conform careia castigator este candidatul care obtine cele mai multe voturi in colegiul sau, chiar daca nu intruneste peste 50 la suta din optiunile electoratului. Pe de o parte, UDMR scapa astfel de emotiile produse de pragul electoral, pe care Uniunea se teme ca nu-l va trece, in contextul multiplicarii ofertei politice in zona electoratului maghiar. Pe de alta parte, in cazul adoptarii votului uninominal, UDMR va pierde numeroase mandate de parlamentar. Nu vom mai vedea deputati UDMR de Olt, Maramures sau Timis. O asemenea faramitare ar fi in interesul USL. Avantajate oricum de sistemul uninominal pe care vor sa-l introduca si care favorizeaza primul clasat, PNL si PSD ar reusi, in acelasi timp, faramitarea Opozitiei in asa fel incat aceasta sa nu le poata face probleme reale in viitorul mandat.
Avantaj pentru minoritatile “dispersate”
Premierul Victor Ponta a anuntat ca, pe langa desfiintarea pragului electoral si introducerea uninominalului pur, USL intentioneaza sa introduca in legea electorala o prevedere prin care minoritatile semnificative intr-un judet sa aiba asigurat un mandat in Parlament. USL va sustine modificarea proiectului legii electorale astfel incat minoritatilor care sunt “semnificative” intr-un judet, adica reprezinta 6 la suta din populatie, sa le revina un mandat in Parlament, in acel judet, daca reprezentantii nu castiga unul in alegeri. Presedintele PSD a mentionat ca aceasta prevedere va fi aplicata fie ca va fi vorba despre un candidat al unui “partid romanesc” din Harghita si Covasna, pentru asigurarea reprezentarii comunitatii romanesti, fie ca va fi vorba despre un candidat al minoritatii maghiare in alte judete decat Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare si Salaj. Ponta a aratat ca acesta modificare asigura reprezentarea minoritatii chiar si acolo unde, prin sistemul de colegii, minoritatea fiind dispersata, nu se castiga un colegiu. Propunerea pare sa fie chiar si pe placul UDMR. Maghiarii din Salaj ar fi incantati de o astfel de modificare legislativa. “Este o noutate din punctul nostru de vedere. Avem comunitati mari in judete ca Brasov, Bistrita sau Timis, dar procentual nu reprezinta foarte mult “, spune deputatul UDMR Seres Denes.
Seres Denes: “Sunt propuneri neconstitutionale”
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, considera ca pragul electoral poate fi eliminat doar daca vom avea si un sistem de vot uninominal pur. Maghiarii nu sunt insa de acord cu aceste propuneri. “Este inacceptabil ca reprezentativitatea sa fie asa de redusa. De exemplu, intr-un colegiu ca Zalaul se poate castiga cu 25 la suta. Nu este posibil ca 75 la suta din voturi sa nu-si gaseasca reprezentare. Comunitati maghiare importante ca si cele din Cluj, Timis, Arad, Bistrita sau Brasov nu vor avea reprezentanti in Parlament”, a declarat Seres Denes. Liderul UDMR opineaza ca votul uninominal pur faulteaza democratia, iar propunerile USL sunt neconstitutionale.