Tot scriind la aceasta rubrica despre crizele care ne bantuie zi de zi, ba politica, ba economica, ba alimentara, ba a tinerei generatii, m-am gandit (satul de guverne, numiri si destituiri) sa-mi etalez cateva opinii despre criza varstei de mijloc, prin care vrand-nevrand trec, ba senin, ba innourat. Daca stau bine si socotesc, aceasta se poate caracteriza printr-o etapa de reevaluare, care duce adesea la contestarea principiilor si valorilor dupa care ne-am condus pana ieri. Apare ideea ca nu am actionat intotdeauna potrivit. Ca si consecinte vizibile, unele persoane divorteaza de partenerii lor, isi schimba locul de munca sau isi schimba domiciliul in alte zone sau alte orase. De regula, primele semne ale acestei crize apar in jurul varstei de 45 de ani. Unii incep sa constientizeze ca tineretea lor este limitata si ca nu si-au atins multe dintre scopurile setate in trecut. Alti adulti prefera sa se perceapa ca fiind in floarea varstei si nicidecum intr-un declin existential. In aceasta perioada, barbatii vor dori sa-si exerseze masculinitatea, prin comportamente energice si tineresti, vor purta haine la moda, vor incerca sporturile extreme, poate isi vor cumpara si o motocicleta. Pe de alta parte, femeile aflate la varsta de peste 45 de ani vor dori sa-si evidentieze si mai mult feminitatea prin a purta imbracaminte la moda si tinereasca, vor apela la chirurgia estetica, se vor implica mai mult in comunitate si vor avea o viata sociala mult mai activa. Unele femei vor dori sa se asemene cat mai mult cu fiicele lor. Astfel de comportamente pot fi o consecinta a unor sentimente de izolare, singuratate, inferio-ritate sau lipsa atractivitatii. Pragurile si vamile prin care trecem in viata sunt o buna oportunitate spre autoanaliza si reevaluare a propriei noastre existente, iar apoi, pentru a actiona in acest sens, schimband ceea ce poate fi schimbat si acceptand ceea ce nu sufera modificari.
Sa schimbam doar ce se poate
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...