Noii guvernanti sunt si ei ingrijorati de marile suprafete de teren agricol pe care le cumpara investitorii de peste hotare. Chiar premierul Ponta spunea ca trebuie comasate terenurile pentru a castiga in valoare. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, consi-dera ca preturile nu sunt corelate la valoarea solului romanesc. Este unul dintre motivele pentru care strainii cumpara in nestire sute de mii de hectare de teren in Romania.
Trist este faptul ca, din 2014, piata terenurilor va fi una libera pentru toti cetatenii comunitari, dupa cum scrie clar in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. In prezent, strainii nu pot cumpara chiar la liber teren. Sunt obligati sa aiba resedinta stabila in Romania sau sa se asocieze cu o firma din tara. Cu toate acestea, asa-zise interdictii, investitorii de peste hotare detin, prin intermediul firmelor romanesti, circa un milion de hectare, adica 15 la suta din suprafata cultivata a tarii. Suprafata de teren agricol disponibila la vanzare in Romania este, in prezent, estimata la 500.000 de hectare. Potentialul pietii este insa mai mare, daca tinem cont ca circa 3 milioane de hectare de teren agricol sunt neutilizte. Strainii vizeaza o activitate agricola eficienta, unii, altii se multumesc sa ia doar subventiile de la APIA. Cert este ca Romania se afla pe primul loc in Europa si pe locul zece in lume dupa procentele de teren agricol controlat de companiile cu capital strain. Si asta e numai inceputul.
In 2014, Romania tebuie sa ridice interdictia de cum-parare a terenurilor agricole pentru cetatenii straini persoane fizice, care vor dori sa investeasca in Romania. Cehia si Ungaria au reusit sa amane liberalizarea pietei terenurilor pana in 2017. Guvernantii nostri care au intervenit pe langa mai marii de la Bruxelles, n-au avut sorti de izbanda. Ministrul Agriculturii recunoaste ca „din pacate, piata nu este atat de pregatita pe cat ne-am dori. Factorul care determina nepregatirea pietei se refera la faptul ca terenurile sunt faramitate excesiv si preturile lor nu sunt corelate la valoarea calitatii solului”. Prioritatile noului minstru se refera la comasarea terenurilor agricole, corelata cu anumite masuri de asociere a fermierilor.
Cel mai ieftin teren din Europa
In Romania, un hectar de teren se vinde in medie cu 2.000 de euro, de 7,5 ori mai ieftin decat media europeana (15.000 euro/ha) si de 50 de ori mai ieftin ca in Olanda. In judetul Salaj, doua firme din Ungaria sunt in tratative de achizitionare a catorva sute de hectare de teren agricol in zonele Camar, Carastelec, Ip. Chiar si italianul de la Bobota intentioneaza sa cumpere terenul pe care il lucreaza. Cu bani putini, pentru ca saracia este mare in Romania. Strainii simt asta si dau navala sa cumpere cat mai mult spatiu din plaiul nostru mioritic, din gura noastra de rai. Apoi, vor trage garduri inalte si vor pune caini de paza, ca nu cumva picior de roman sa indrazneasca sa le calce proprietatea.
Un milion de hectare din trupul Romaniei apartin strainilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...