Pentru alegerea parlamentarilor se va proceda la atribuirea mandatului catre candidatul care obtine cele mai multe voturi, folosindu-se acelasi sistem ca la alegerea primarului sau a presedintelui de Consiliu Judetean. Acest lucru se va intampla daca proiectul votat ieri de Senat va trece si de Camera Deputatilor.
Senatul a adoptat ieri proiectul de lege care modifica alegerea parlamentarilor. Potrivit proiectului, candidatul care obtine cele mai multe voturi intr-un colegiu va primi automat mandatul de parlamentar. Proiectul votului uninominal pur a fost initiat de cei doi presedinti ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Senatorii au adoptat ieri varianta propusa de cei doi sefi ai USL, cu 77 de voturi „pentru” si 17 „impotriva”. Senatorii PDL s-au abtinut sa voteze, iar senatorii UDMR s-au declarat impotriva acestui sistem de alegere al parlamentarilor. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este decizionala, si sa fie promulgat de presedinte.
„Am asteptat acest proiect pentru ca acest sistem este unul normal – cel care obtine cele mai multe voturi sa-si castige si mandatul de parlamentar. Va fi la fel ca in alegerea primarilor si al presedintilor de consilii judetene”, spune senatorul PSD Gheorghe Pop, cel care a votat pentru acest proiect.
De la vot pe liste la uninominal pur
Pana la alegerile parlamentare din 2008, repre-zentantii romanilor in Parlament erau votati pe liste. Partidele politice propuneau alegatorilor o lista similara cu cele pentru consiliile locale si, in functie de numarul de voturi obtinut, erau impartite si mandatele de parlamentar. Aici se puteau produce inechitati, ca, de exemplu un partid politic sa obtina un numar mare de voturi intr-un judet fara sa aiba garantia ca obtine si mandatul de parlamentar. Este cazul alegerilor din 2004, cand PSD-ul actual obtinuse pentru Senat peste 40.000 de voturi si n-a obtinut nicun mandat, iar cu doar aproximativ 7.000 de voturi a intrat in Senat preprezentantul PRM – Petru Stan. Inainte de alegerile din 2008, legea privind alegerea parlamentarilor a fost schimbata si s-au infiintat colegiile uninominale. In Salaj, in functie de numarul populatiei, s-au desenat patru colegii de deputati – Simleu, Zalau, Jibou si Cehu, precum si doua colegii de senatori – Simleu-Cehu si Zalau-Jibou. Cu toate ca in 2008 candidaturile nu mai erau pe liste de partid, ci fiecare partid politic isi desemna un singur candidat pe un colegiu, alocarea mandatelor de parlamentar se facea tot prin redistribuire de voturi. In cazul alegerilor parlamentare din 2008 in Salaj, intamplarea a facut ca cei care au ocupat primele locuri pe colegii sa primeasca si mandatul de parlamentar. Insa, la nivel national, s-a intamplat sa primeasca mandatul candidati care au obtinut sub 300 de voturi sau candidati plasati pe locul trei sau patru pe colegiul pe care au candidat. Se pare ca acesta a fost si motivul pentru care liderii USL au decis sa sprijine adoptarea votului uninominal pur pentru parlamentari.
Cei mai afectati vor fi cei de la UDMR
Senatorii UDMR au votat ieri impotriva votului uninominal pur. Explicatia a fost data in nenumarate randuri de deputatul Seres Denes, liderul UDMR Salaj, care s-a declarat partizanul unui vot proportional pe liste. Asta si din cauza ca, prin votul uninominal pur, riscurile vor fi decontate de Uniune. Fiind vorba de o minoritate, maghiarii nu vor mai putea obtine in toate colegiile in care sunt acum reprezentati mandate de parlamentari, iar cel mai greu le va fi sa obtina mandatele de senatori. Daca intra in vigoare legea votului uninominal pur, efectele se vor vedea si in Salaj. La modul cum sunt desenate colegiile actuale, UDMR va obtine prima pozitie pe colegiul de deputati din Cehu Silvaniei, insa mandatul de senator pe colegiul Simleu-Cehu nu mai este sigur pentru formatiunea maghiara.