Peste 160 de elevi din 12 scoli si-au prezentat vineri creatiile artistice in cadrul concursului „Exprima-te liber” si au obtinut premii.
Prima editie a concursului de consiliere prin art-terapie „Exprima-te liber” s-a incheiat vineri, dupa ce 164 de elevi de gimnaziu din 12 scoli salajene si-au expus si prezentat, in Sala „Porolissum” a Consiliului Judetean Salaj, lucrarile ingenioase prin care au transmis mesajele lor educationale cu pri- vire la „dependenta de jocurile de noroc” si „influenta negativa a grupului de prieteni”. La fel ca cei 106 elevi de liceu care au concurat joi si care au uimit atat consilierii psihologici, profesorii, cat si invitatii, cu lucrarile, filmele si articolele vestimentare si, bineinteles, cu deschiderea pe care au avut-o in ce priveste participarea la eveniment, si elevii de gimnaziu au fost surprinzatori in privinta impactului pe care l-au avut materialele concepute de ei. Membrilor juriului le-a fost extrem de greu sa decida care lucrari au transmis cel mai bine mesajele din tematica propusa de initiatorii proiectului – Melania Gardan, Adina Mesaros, Anca Dragos si Lorena Cernucan, insa doar patru lucrari au fost premiate. Astfel, premiul pentru cel mai educativ mesaj a fost acordat elevei Nechita Ioana de la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau, pentru eseul „Libera exprimare”. Premiul pentru impact psihologic l-a obtinut elevul Mare Dan de la Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga” Jibou, iar premiul pentru cel mai original mesaj a fost acordat de juriu elevilor Ardelean Doina, Ardelean Georgeta, Moldovan Roxana, Trif Bianca si Mitrasca Adrian, elevi ai Scolii Gimnaziale „Horea” din Simleu Silvaniei. Pentru fiecare premiu obtinut, elevii au primit 200 de lei din partea Consiliului Judetean Salaj, diplome, gentute si tricouri inscriptionate cu tematica concursului.
Premiul cel mare, in valoare de 400 de lei, a fost acordat elevilor de la Scoala Gimnaziala Girbou: Topan Sebastian, Magdas Manuela, Chis Alexandru, Pop Oana, Muresan Alexandru, Campean Denisa, Muresan Beatrice, Gavris Ovidiu, Niste Dani-ela, Ciocmarean Alexandra, Niste Catalin, Chete Marcela si Rus Vlad, care au prezentat o sceneta de teatru prin care au transmis publicului acelasi mesaj – dependenta de jocurile de noroc, de tutun, alcool, precum si prietenii „falsi” pot avea consecinte dramatice pentru viata.
Ca urmare a calitatii materialelor realizate de catre elevi si a impactului lor deosebit, la propunerea inspectorului scolar general, Ioan Abrudan, echipa de proiect va edita un volum al creatiilor lite-rare si artistice prezentate in cadrul concursului. De asemenea, va fi realizat un DVD cu filmele, scenetele si cantecele realizate de elevi, iar intreaga colectie de materiale vor fi promovate si utilizate de specialisti.