Conducerea CET este pusa pe fapte mari si are in vedere demararea unui program de investitii, in urma caruia uzina va fi retehnologizata si eficientizata.
Reprezentantii Uzinei Electrice Zalau renunta la o patrime din angajati incepand cu luna iunie, dupa ce s-a finalizat reorganizarea societatii. Nu cu mult timp in urma, municipalitatea anunta ca societatea a ramas fara datorii, a scapat, deocamdata, de privatizare si mai exista si bani in cont care vor fi investiti. Conditiile de productie a energiei la nivelul cerintelor pietei vor fi create printr-un amplu proces de investitii ce va incepe in curand, astfel ca tehnologia noua va trimite in somaj o buna parte dintre cei 87 de angajati.
Anuntul referitor la disponibilizarile de la CET a fost facut in cadrul unei conferinte de presa, de catre directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Romeo Sarca. Acesta a informat ca singura disponibilizare colectiva din aceasta perioada a fost anuntata de reprezentantii Uzinei Electrice Zalau, care vor sa trimita in somaj 33 de persoane, incepand cu data de 10 iunie. Disponibilizarile colective de la CET vor afecta si rata somajului din luna iunie, in conditiile in care la sfarsitul lunii aprilie rata somajului a fost de 5,46 la suta, judetul nostru clasandu-se pe locul 27 din tara din acest punct de vedere.
Directorul CET-ului, Viorel Marian, a declarat pentru Graiul Salajului ca aceste disponibilizari vin ca urmare a finalizarii etapei de restructurare in partea de instalatii si a unor activitati care presupun si personal mai putin. Totodata, Viorel Marian a precizat ca nu vor fi disponibilizate 33 de persoane, ci doar 21, iar informarea a fost transmisa reprezentantilor AJOFM Salaj. „In perioada de reorganizare s-au facut o serie de restructurari in partea de instalatii, de activitati, si nu mai avem nevoie de asa mult personal. Pentru eficientizarea activitatii avem in vedere demararea unui program de investitii in urma caruia trebuie sa renuntam la o parte a personalului”, spune directorul CET-ului. Toti angajatii uzinei care vor fi trimisi in somaj de luna viitoare vor primi din partea societatii, potrivit contractului colectiv de munca, cate cinci salarii compensatorii. Un salariu compensatoriu se ridica la aproximativ 1.200 de lei, din care vor fi retinute impozitele si contributiile la asigurarile sociale de stat.
Procedura de privatizare a fost sistata
Anul trecut, municipalitatea a demarat procedurile de privatizare a CET-ului, insa luna trecuta s-a decis sa fie sistate pana cand Consiliul Local va lua o noua decizie in privinta privatizarii. O mare parte din datorii reprezentau majorari de intarziere percepute de Ministerul Finantelor la credite pe care societatea le-a contractat inca din 2000 si a ajuns in situatia de a nu mai putea tine pasul cu ratele si dobanzile. Creditele fiind garantate de stat, Ministerul Finantelor a pre-luat plata ratelor, iar majorarile de intarziere au fost lasate in sarcina CET-ului. Uzina a platit pana la inceputul acestui an datorii de 18 milioane de lei, iar in ultima peri-oada s-au achitat restul de 17 mili-oane de lei, din care 13 milioane au reprezentat majorarile de intarziere la creditele contractate. Datoriile au fost platite din banii obtinuti din vanzarea unor terenuri si cladiri dezafectate ale societatii. Moderniza-rea tehnologiei de productie ar insemna automat si scaderea pretului la energia termica distribuita in sistem centralizat in Zalau.
CET-ul concediaza un sfert din angajati
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...