Directorii de deconcentrate din Salaj nu isi pierd functiile, deocamdata, atata timp cat nu se implica in campania electorala.
Liderii USL Salaj au sustinut ieri o conferinta de presa, imediat dupa ce au fost chemati la Bucuresti sa-si dea acordul pentru lista de ministri propusa de premierul desemnat Victor Ponta. Asa cum am mai scris in Graiul Salajului de ieri, liderii salajeni ai USL au votat pentru propunerile facute pentru ocuparea portofoliilor ministeriale. Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj, a evidentiat doua dintre propunerile facute de Ponta – pe Florin Georgescu, propus sa se ocupe de Finante, si care vine de pe functia importanta de viceguvernator al Bancii Nationale. Totodata, Marc considera ca numirea lui Ioan Rus la Interne este un castig pentru minister, avand in vedere ca acest portofoliu a fost „subiectul unor experimente total nereusite care l-au adus intr-o situatie pe care eu o inteleg mai putin”, iar aici liderul social-democratilor salajeni a nominalizat restructurarea politiei si deficitul de siguranta a cetatenilor. Pe de alta parte, Radu Capilnasiu – presedintele PNL Salaj – a scos in evidenta ca in cabinetul Ponta au fost propusi mai multi ministri transilvaneni. Este vorba de Ovidiu Silaghi de la Satu Mare, de Ioan Rus si Andrei Marga de la Cluj si, nu in ultimul rand, de Eduard Hellvig, originar din Zalau.
Tiberiu Marc a aratat ca viitorul guvern nu intentioneaza sa faca schimbari radicale in administratie, functiile vizate pentru schimbare ajungand doar pana la nivel de Institutie a Prefectului, care este reprezentantul Guvernului in teritoriu. „Functiile de prefect si subprefect intra in categoria functiilor unde vor avea loc schimbari. Aici vor fi numite persoane care au calificarea corespunzatoare, inalti functionari publici sau chiar functionari publici. Deocamdata nu am purtat negocieri, pentru ca urmeaza sa avem discutii dupa investirea Guvernului”, a spus Marc. Seful PSD Salaj a precizat ca va fi o intelegere la nivelul celor doua partide, astfel incat paritatea sa fie respectata la nivel national – cate 20-21 de functii de prefect si tot atatea de subprefect pentru fiecare din cele doua partide care formeaza USL. Insa, sefii serviciilor deconcentrate din Salaj pot rasufla linistiti, cel putin in perioada urmatoare, pentru ca posturile acestora nu sunt in pericol. Cel putin asa sustine Tiberiu Marc. Care, totusi, ii avertizeaza pe directorii salajeni sa stea cuminti pe functiile lor publice si sa nu se implice in campanie. „Chiar in momentul in care noi vorbim, un director a fost deja la trei primarii pentru a face campanie. Nu va spun acum numele lui, dar le transmit prieteneste ca nu vrem sa ii schimbam, insa, isi pierd statutul daca nu respecta regulile jocului”, le-a transmis co-presedintele USL. „Acceptam in acest moment ca cei care ocupa functii de conducere sunt neutri din punct de vedere politic si al gesturilor electorale. Cu toata prietenia le reamintesc, pentru ca unii dintre ei au inceput campania electorala si folosesc resursele si logistica institutiilor pe care le conduc, ca suntem atenti la ceea ce fac”, ameninta Tiberiu Marc.
Liste comune doar in 32 de localitati
Desi initial USL dorea sa mearga peste tot in Salaj cu candidati comuni si liste comune de consilieri, dupa depunerea candidaturilor rezulta ca alianta functioneaza doar in 32 de unitati administrativ-teritoriale salajene, dintr-un total de 61. Este vorba despre 31 de comune si municipiul Zalau, la care se adauga candidaturile pentru presedintia Consiliului Judetean si lista comuna de consilieri judeteni, in celelalte trei orase ale judetului reprezentantii partidelor din USL preferand sa mearga pe liste separate si cu candidati diferiti pentru functia de primar. „Acolo unde unul dintre partide are candidat, am convenit sa fie sprijinit de celalalt partid”, a precizat Marc. In aceasta situatie este candidatul din Simleul Silvaniei, propus de liberali, care se bucura de sustinerea pesedistilor. In schimb, la Jibou, atat liberalii, cat si pesedistii au candidat propriu pentru fotoliul de primar. „In general, s-a mers pe candidaturi diferite si pe liste diferite in localitatile unde exista un procent semnificativ de populatie maghiara”, a explicat si Radu Capilnasiu.