Proprietarii terenurilor situate în intravilanul municipiului Zalău, încadrate la categoria teren cu construcţii, pot solicita reintroducerea sau redarea în circuitul agricol a întregii suprafeţe sau a unei părţi din suprafaţa terenului, pentru a plăti impozite mai mici.

Reaminim că, din anul 2022 încoace, legislația prevede ca terenurile situate în intravilanul localităţilor, pentru care a fost emisă autorizaţie de construire, să fie scoase din circuitul agricol și să fie înregistrate la categoria „teren cu construcții”, urmând a se impozita ca atare.

În cazul în care construcțiile nu există sau dacă acestea ocupă doar o parte a terenului, proprietarii au posibilitatea de a solicita, la primărie, reintroducerea terenului, total sau parțial, în circuitul agricol.

Solicitarea trebuie să fie însoţită de cererea beneficiarului, cu specificarea suprafeţei solicitate pentru redarea în circuitul agricol, și de un extras CF actualizat cu categoriile de folosinţă, conform situaţiei reale.

Primăria Municipiului Zalău, prin departamentele de specialitate, poate realiza inspecţii în teren pentru a verifica dacă cele declarate de proprietar se confirmă.

Direcţia Economică, prin Serviciul de impozite şi taxe, va opera în evidenţele fiscale trecerea din categoria ”teren cu construcţii” a suprafeţei de teren reintroduse în circuitul agricol şi va comunica proprietarului decizia de impunere. La începutul fiecărei luni, pentru luna anterioară, Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului va înainta Direcţiei Economice o situaţie cu autorizaţiile emise, în vederea operării în evidenţele fiscale a modificărilor categoriei de folosinţă pentru terenurile situate în intravilan şi care se scot din circuitul agricol, definitiv, prin autorizaţia de construire în întregime sau parţial.

Impozitele pentru „teren cu construcții” sunt considerabil mai mari

Impozitele datorate pentru un „teren cu construcții” au valori considerabil mai ridicate față de cele pentru terenuri arabile, pășuni sau livezi.

Impozitul pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de Consiliul Local.

Spre exemplu, pentru anul 2025, impozitul pentru un teren arabil variază, în funcție de zona de încadrare (A,B, C sau D), între 22,06 și 41,18 de lei pentru un hectar. Pentru pășune taxa e cuprinsă între 19,13 și 30,88 lei la hectar, pentru viță de vie între 27,95 și 69,13 de lei, iar pentru livadă taxa datorată e de la 41,18 până la 79,42 de lei la hectar.

Această sumă se înmulțește cu coeficientul localității. Municipiul Zalău e localitate de rang II, astfel că sumele de mai sus se vor înmulți cu 4 la calculul impozitului datorat.

În schimb, în cazul terenurilor cu construcții, sumele sunt mult mai mari. Impozitele pleacă de la 2.722,67 lei pe hectar în zona D a orașului, 5.151,87 lei în zona C, 8.137,64 lei în zona B, și ajung la 11.665,90 lei pe hectar în zona A a Zalăului. Și în acest caz, suma se înmulțește cu coeficientul localității, adică cu 4.

Pentru Stâna, localitate componentă a municipiului Zalău, se aplică aceleași valori de calcul.