Acuzații grave sunt aduse Episcopiei Sălajului, după ce fostul vicar a intrat în atenția procurorilor. Mai multe persoane ar beneficia de salarii, plătite din bani de la Consiliul Județean Sălaj, fără a fi angajate, în realitate.
Cel puțin, asta susține avocatul preotului Ionuț Pop, fost vicar al Episcopiei Sălajului, aflat acum în arest la domiciliu, acuzat de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
“În calitate de avocat al preotului Ionuț Pop, am reușit să documentez un număr de 33 angajați neclericali ai Episcopiei Sălajului, pentru care lunar Consiliul Județean Sălaj a suportat suma de 3.300 RON/angajat, rezultând un total de 108.900 lei lunar, bani care au intrat în contul Episcopiei Sălajului.
Aceștia sunt bani publici! Ulterior, acești angajați au fost repartizați către cele trei protopopiate: respectiv protopopiatul Zalău, protopopiatul Șimleu și protopopiatul Jibou.
Dacă organele judiciare doresc în mod real să lămurească cu adevărat neregulile de la Episcopia Sălajului, le invit să audieze toate persoanele care au avut calitatea de angajat neclerical al Episcopiei Sălajului, pentru a vedea dacă într-adevăr au prestat activitatea pentru care au fost plătiți și dacă au încasat efectiv sume cu titlu de salariu.
Au fost angajați muzeografi, bibliotecari, supraveghetor muzeu, în contextul în care nu există muzeu al episcopiei.
A fost, de asemenea, angajat un număr de patru paznici, gestionar, magazioner, îngrijitori, casieri arhivari, doi conducători auto si, dacă este să ne imaginăm ce presupune activitatea acestora, putem constata sau considera că la Episcopia Sălajului era o forfotă foarte mare cu acești 33 de angajați deodată la serviciu, în fiecare zi.
Menționăm că deținem probe pentru cele afirmate”, a declarat avocatul Bogdan Ilea.
Anual, prin Legea bugetului de stat, sunt stabilite atât cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical, precum și numărul maxim de contribuţii finanţate pentru fiecare județ în parte.
În ceea ce privește repartizarea posturilor pe culte, aceasta se face prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
Potrivit legislației în vigoare, plata sprijinului pentru completarea drepturilor salariale ale personalului neclerical din unităţile de cult din ţară este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele consiliilor județene.
Sumele pentru salarizarea acestei categorii de personal sunt decontate către toate unitățile de cult prin bugetul Consiliului Județean, în baza documentelor depuse de culte.
Altfel spus, Consiliul Județean Sălaj este un intermediar între banii care vin la bugetul județului cu această destinație clară, din bugetul național, și destinatarii sumelor.
“Responsabili pentru modul de cheltuire a banilor alocați unităților de cult pentru plata personalului neclerical sunt beneficiarii (cultele). Am încredere că justiția română va face lumină în acest caz”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.