De anul viitor, se majorează tarifele practicate de municipalitate pentru ocuparea locurilor de parcare din oraș.
Proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul viitor se află în dezbatere publică și prevede tarife mai mari pentru utilizarea parcărilor cu plată și de reședință.
Un tichet de parcare valabil pentru o jumătate de oră va costa, conform propunerii, 1,5 lei cu TVA, față de 1 leu cu TVA cât este în prezent.
Tichetul de parcare pentru o oră va ajunge, de la 2 lei, la 3 lei.
Taxa de parcare pentru o zi se va majora de la 12 lei la 18 lei.
Abonamentul lunar de parcare va costa, din 2025, 115 lei. În prezent, tariful este de 75 de lei. Abonamentul trimestrial va ajunge la 295 de lei, față de 195 de lei.
Pentru un abonament semestrial vom plăti cu 160 de lei mai mult, prețul urmând să crească la 475 de lei, de la 315 lei.
Abonamentul anual de parcare ne va costa 810 lei din 2025, față de 540 lei, cât este în prezent.
Pentru parcările de reședință, prețul de pornire a licitațiilor în vederea atribuirii acestora crește la 15 lei pe lună, față de 12 lei.
Se scumpește, evident, și amenda. Dacă ai parcat și nu ai tichet, vei fi sancționat cu 50 de lei. În prezent, amenda este de 20 de lei.
Sunt propuse scumpiri și în cazul în care optați pentru plata prin SMS sau cu cardul bancar. Astfel, tariful prin SMS pentru o oră va fi de 0,60 euro plus TVA, în loc de 0,40 euro plus TVA. Pentru două ore de parcare achitate prin SMS, prețul urcă de la 0,80 euro la 1,20 euro plus TVA. Pentru o zi, vom plăti 3,60 euro în loc de 2,40 euro plus TVA.
În cazul plății electronice prin cardul bancar, o jumătate de oră de parcare va costa 1,75 lei cu TVA inclus, față de 1,05 lei. Pentru o oră, tariful urcă de la 2,10 lei la 3,50 lei cu TVA inclus. Pentru o zi, vom plăti cu cardul 20,50 lei cu TVA inclus, în loc de 12,60 lei.
De la anul , eliberarea unei legitimații pentru locurile gratuite de parcare va costa 10 lei, cu TVA inclus. În cazul în care pierdeți sau deteriorați acest document, obținerea unui nou va costa 20 lei cu TVA inclus.
Închirierea ocazională a unor suprafeţe de teren situate în parcările publice cu plată va costa 6 lei/mp/zi, față de 4 lei, cât este în prezent.
De menționat că actualizarea prețurilor practicate pentru locurile de parcare s-a făcut cu rata inflaţiei calculate de la ultima modificare a tarifelor, rezultând o creştere cu aproximativ 50% a acestor tarife. 10,4% reprezintă doar inflația din anul precedent, care trebuie adăugată, potrivit Codului Fiscal, la stabilirea taxelor și impozitelor locale.
Proiectul de act normativ privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, a tarifelor şi chiriilor pentru administrarea bunurilor ce aparţin domeniului public şi privat al municipiului Zalău pentru anul 2025, împreună cu anexele, în format electronic şi pe suport de hârtie, pot fi consultate de persoanele interesate pe site-ul Primăriei municipiului Zalău – adresa www.zalausj.ro – Secţiunea Monitorul Oficial/Transparenţă decizională şi la sediul instituției.
Proiectul de act normativ se poate obține în copie pe bază de cerere depusă la Camera 4 a instituției – Centrul de relații cu publicul, informații publice.
Eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare faţă de proiectul de act normativ propus se pot formula până la data de 28 noiembrie 2024 inclusiv.
Acestea pot fi transmise prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei, pe adresa de e-mail primaria@zalausj.ro, prin poştă sau la sediul instituţiei.
Cât costă parcarea în alte orașe?
La Satu Mare, de exemplu, tariful de parcare diferă în funcție de zonă. În prezent, în zona centrală, o oră de parcare costă 5 lei.
În Baia Mare, un tichet de parcare pentru 30 de minute costă acum 3 lei, respectiv 5 lei pentru 60 de minute.
La Oradea, parcarea costă între 3 lei și 8 lei pe oră, în funcție de zonă. Într-una din parcările subterane din oraș, un abonament lunar costă 160 de lei, iar un abonament anual ajunge la 1.630 de lei.
La Cluj, în zona centrală, parcarea costă 8 lei pe oră.