Dragi cititori, astăzi biserica de rit bizantin îi sărbătorește pe sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și, împreună cu ei, pe toate cetele puterilor cerești.

Îngerii sunt menționați în Vechiul și Noul Testament de mai mult de trei sute de ori. Acest fapt explică și îndreptățește venerația deosebită pe care le-o acordă creștinii, chiar de la începuturile bisericii. Din multe revelații și scrieri, știm despre îngeri că ei sunt ”spirite pure”, înzestrate cu inteligență și voință liberă, deplin luminate de înțelepciunea și voința divină și că ei sunt martorii nevăzuți ai gândurilor și luptelor noastre, mesageri prin care Dumnezeu ne comunică adeseori adevărul Său.

Sfântul Mihail, patronul Sinagogii, este acum patronul Bisericii universale. El s-a bucurat de un cult deosebit chiar din primele veacuri ale istoriei creștinismului. Împăratul Constantin a înălțat în cinstea lui o biserică pe malul european al Bosforului, iar împăratul Iustinian a ridicat o alta pe malul opus. La Roma s-a ridicat în cinstea lui un impunător monument pe ruinele celebrului mausoleu al împăratului Adrian, monument cunoscut sub numele de Castelul Sfântului Înger(Castel Sant Angelo).

Sfântul Gavril (Gabriel) este mesagerul prin excelență al descoperirilor divine. Lui i-a fost încredințată vestirea nașterii lui Ioan Botezătorul. Tot lui i-a revenit misiunea cea mai înaltă atribuită vreodată unei făpturi: vestirea întrupării Fiului lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavril se bucură și de o cinstire deosebită din partea mahomedanilor.

Împreună cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt cinstiți astăzi și toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Dragilor, trebuie să devenim cu adevărat vedere pentru a ne putea întâlni cu nevăzutul. Esențialul acestei vieți este ascuns privirii externe. Într-o lume în care ateismul ne spune că venim de nicăieri și ne îndreptăm către nicăieri, aceste sărbători sunt menite să trezească conștiința noastră și să ne amintească de raiul pierdut. Ele conservă icoana momentelor remarcabile care au avut loc de-a lungul istoriei lumii și care și-au câștigat dreptul la aducere-aminte.

În viața noastră cotidiană, să nu uităm să punem accentul pe transcendență! La mulți ani, tuturor celor care poartă numele de Mihail și Gavril!