Primăria Municipiului Zalău anunță că vineri, 1 noiembrie, cele 30 de insule ecologice digitalizate instalate în ultimele săptămâni devin funcționale.
În total, la nivelul municipiului vor fi 100 de insule ecologice digitalizate amplasate în cartiere, cu scopul colectării selective eficiente și a unui oraș mai curat. Fondurile pentru achiziționarea noilor echipamente sunt obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Primele 30 de insule amplasate care vor funcționa din prima zi a lunii noiembrie au fost instalate după cum urmează: în cartierul Brădet – strada Pictor Ioan Sima, blocurile P44; P25; P32; P2; strada Avram Iancu, bl. N6; în cartier Stadion, pe strada Ciocârliei la bl. H14; str. B. P. Hașdeu la bl. H49; str. Mihai Eminescu la bl. E2; strada Olarilor la bloc 9; strada Corneliu Coposu la blocul P+10; pe strada Crișan – bloc U; pe Bulevardul Mihai Viteazul la bl. I58, la blocul F4-Publiserv, bl. Horea-Perla, PT13-CEC; în cartierul Simion Bărnuțiu – pe strada Sfânta Vineri, Aleea Ritmului la bloc B30; Aleea Armoniei la bl. A15; Bulevardul Mihai Viteazul la bloc G160;strada Simion Bărnuțiu la bloc A28-Scala; Aleea Ritmului, bl. B60-Banc Post; și în cartier Libertății, strada Nouă la bl. K1.
”Beneficiile implementării acestui proiect, respectiv înlocuirea vechilor recipienți de colectare a deșeurilor cu insulele ecologice digitalizate, sunt atenuarea mirosurilor, aspect vizual plăcut, accesul exclusiv al rezidenților, blocarea accesului rozătoarelor și al insectelor la deșeuri, senzori de umplere care anunță operatorul de salubrizare, monitorizarea utilizării corecte de către autorități. Menționăm că noul sistem de colectare a deșeurilor NU schimbă deocamdată modul de plată al serviciului de salubrizare”, precizează reprezentanții primăriei.
Colectarea deșeurilor se face în cinci containere a câte 1.1 metri cubi pentru toate cele cinci tipuri de fracții – biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.
Cât și cum vom arunca gunoiul
Insulele digitalizate vin și cu reguli de depozitare a deșeurilor. Fiecare proprietar de apartament primește cartelă și va fi nevoit să sorteze deșeurile după tipul lor. În plus, dacă se aruncă la gunoi sac mai mare de 35 de litri, riscăm să blocăm insula. Va trebui să învățăm și semnificația semnalelor luminoase la apropierea cardului în momentul în care vrem să depozităm gunoiul. Odată cu cartelele, locatarii vor primi și pliante privind modul de utilizare a insulelor.
”Fiecare apartament va fi arondat unei insule ecologice, iar accesul la aceste insule se va realiza prin intermediul unui card de acces, pe care l-au primit sau îl vor primi de la Primăria Municipiului Zalău. Instrucțiunile de utilizare a insulelor sunt în filmulețul de prezentare și în pliantul ce însoțesc cartelele. Este important ca volumul maxim al sacului pentru deșeuri reziduale și biodegradabile să fie de maxim 35 l., altfel există riscul colmatării (înfundării). Atenție la semnalele luminoase ale sistemului de recunoaștere al cardurilor – legenda semnificațiilor luminilor de pe ecran se află în dreapta locului de citire al cardului și pe pliantul primit. Odată cu operaționalizarea noilor insule, vechile containere vor fi retrase treptat”, se precizează în informare.
Deșeurile biodegradabile sunt resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea/resturi de ceai inclusiv pliculețe, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, carton mărunţite – umede şi murdare, șervețele de hârtie.
Deșeurile reziduale sunt resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, mucuri de țigară, conținutul sacului de la aspirator etc.