Inspectorii Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Sălaj au verificat, în lunile iunie-iulie, modul în care instituțiile publice și unități de cazare hotelieră respectă drepturile persoanelor cu handicap.

Potrivit informării directorului instituției, Mircea Pop, au avut loc acțiuni de control la Universitatea ”Vasile Goldiș” Arad – Filiala Zalău, spitalele publice din Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou, bibliotecile publice din Șimleu și Jibou, Clubul Sportiv Municipal Zalău și Sport Club Orășenesc Jibou, dar și hotelurile Opal și Aria By Brilliant.

”Principalele deficiențe constatate au fost cu privire la elementele de acces cu caracter general (în mare parte pe accesibilitate informațională si comunicațională). Au fost dispuse un număr total de 67 de măsuri la cele 10 entități si a fost aplicată o sanctiune, constând într-un avertisment scris (la Spitalul Județean de Urgență Zalău), din care un număr de 41 au fost îndeplinite în termenul de realizare stabilit. Pentru un număr de 26 de măsuri stabilite, la solicitarea motivată a reprezentanților legali ai entităților, a fost aprobatăo prelungire a termenelor inițiale până în data de 30 iunie 2024, în acest moment fiind îndeplinite”, a precizat Mircea Pop.

Ce nereguli au găsit inspectorii

Inspectorii AJPIS Sălaj au constat o serie de nereguli. Printre acestea, lipsa grupului sanitar adaptat sau adaptat cu toate elementele obligatorii (inclusiv modul de dispunere a acestora – în speță înălțimea accesoriilor, lipsa dispozitivelor de deplasare pe verticală în cadrul clădirilor cu mai multe nivele (ascensor/elevator), lipsa semnalizării accesului în clădire și dirijarea accesului în interiorul clădirii (lipsa pictogramelor).

De asemenea, nu au fost semnalizate căile de acces prevăzute pentru persoanele cu handicap (rampe, platformă), grupurile sanitare, parcările adaptate (entitățile care dispun de parcare proprie), contract încheiat cu interpret autorizat al limbajului mimico-gestual.

”În ceea ce privește elementele de acces specifice/ tip de entitate verificată se pot desprinde următoarele deficiențe: din cele trei unități spitalicești verificate (din care două au mai multe locații și clădiri) s-a concluzionat (conform fișelor) că saloanele au lățimea necesară însă sunt 3 clădiri în care nu se asigură accesul la aceste saloane (neasigurându-se deplasarea pe verticală). În ceea ce privește cluburile sportive -unul deține doar un teren de fotbal cu vestiar și dușuri fără sală de sport (în prezent), iar celălalt deține doar două birouri, acestea fiind în curs de organizare/ reorganizare. Bibliotecile verificate nu asigură o secție cu carte în format accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere sau citire, iar una din cele două verificate nu are adaptat accesul în clădire. Din cele două unități hoteliere verificate, una are o cameră adaptată cu grup sanitar (adaptat parțial), iar cealaltă nu dispune de nici o cameră adaptată.

La universitatea verificată nu se asigură suporturi de curs în format accesibil pentru studenții cu deficiență de vedere și soft -uri asistive pentru susținerea examenelor de orice tip și nivel pentru studenții cu deficiențe de vedere, dar nu se asigură nici accesul în sălile de curs, acestea fiind la etaj (nu se asigură accesul la nivelurile superioare ale clădirii menționat la elementele generale de acces)”, se precizează în informarea prezentată în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic.