Horea Pop și Andrei Fărcaș, arheologii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au cucerit elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bălan cu „Armele strămoșilor”.
Activitatea face parte din proiectul de promovare a valorilor culturale și istorice în școlile din mediul rural, ”Educație prin patrimoniu”. Elevii au avut ocazia să își imagineze că devin soldați pentru o oră, explorând secretele războiului antic printr-o prezentare interactivă de echipamente istorice. După această incursiune teoretică, elevii au avut ocazia să participe la un atelier practic de tir cu arcul, exersând abilitățile necesare mânuirii acestuia.
Proiectul Muzeului Județean continuă luna aceasta cu o activitate educațională la Școala Gimnazială Nr. 1 Agrij. Aici, elevii vor descoperi un alt aspect fascinant al patrimoniului tradițional: prelucrarea cânepii. ”Olimpia Mureșan, etnograf în cadrul muzeului, va susține activitatea Meșteșug – prelucrarea cânepii, în cadrul căreia elevii vor învăța despre importanța acestei plante în viața de zi cu zi a țăranilor din trecut. Cânepa, folosită pentru confecționarea hainelor și textilelor casnice, era o parte esențială a gospodăriilor tradiționale, iar copiii vor avea ocazia să exploreze procesul de prelucrare și să înțeleagă de ce cultura acestei plante a scăzut odată cu introducerea materialelor textile industriale. Până la sfârșitul anului, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va organiza alte activități educaționale la mai multe școli din mediul rural”, a precizat Ana Tudoran, muzeograf PR.
După Agrij, urmează Școala Gimnazială Nr. 1 Mirșid cu activitatea „O zi în fascinanta lume a bancnotelor românești” – prezentare susținută de dr. Emanoil Pripon, cercetător științific II, care va oferi elevilor o incursiune în istoria bancnotelor românești și va aduce în fața lor o mini-colecție impresionantă de bancnote, inclusiv exemplare rare, cum ar fi cea mai mică bancnotă din lume (10 bani, 1917) și una dintre cele mai mari (500 ruble, 1912).
O altă unitate de învățământ parteneră Muzeului este Școala Gimnazială Nr. 1 Zimbor, unde se va organiza activitatea: „Hainele de sărbătoare și pregătirea lor de Crăciun”, activitate coordonată de Camelia Burghele. Elevii vor descoperi costumul de sărbătoare tradițional și vor avea ocazia să compare materialele și croiul hainelor de odinioară cu cele moderne.
„Educație prin Patrimoniu” este un proiect ajuns la al treilea an de desfășurare, având ca scop promovarea valorilor istorice și tradiționale în rândul tinerilor din mediul rural. Activitățile sunt concepute să fie interactive și să stimuleze curiozitatea elevilor, încurajându-i să exploreze moștenirea culturală locală. Parteneriatul dintre Muzeu și școlile participante asigură desfășurarea unor lecții tematice susținute de specialiști, completate de ateliere practice.
Proiectul a fost deja implementat cu succes în școli din Sânmihaiu Almașului, Dragu, Bănișor, Creaca, Stârciu și Meseșenii de Jos, iar scopul său este de a ajunge la cât mai mulți elevi din comunitățile rurale ale județului Sălaj.
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău își propune, prin acest proiect, să creeze o punte între trecut și viitor, insuflând copiilor dragostea pentru patrimoniu și tradiții.