Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, acuzat de luare de mita si complicitate la fals intelectual, este primul inalt ierarh ortodox cercetat penal, in istoria Bisericii Ortodoxe Romane, din 1990 incoace.
Actualul Arhiepiscop al Tomisului s-a nascut la data de 12 decembrie 1955 in localitatea Vatra Dornei, din judetul Suceava, fiind al saptesprezecelea copil al familiei Procopie si Elisabeta Petrescu. Intre 1970-1975, a urmat Seminarul Teologic al Manastirii Neamt, dupa care, in 1976, a devenit student al Facultatii de Teologie din Bucuresti, institutie de invatamant pe care o a absolvit-o in 1980.
In anul 1977, a fost inchinoviat ca frate la schitul Crasna, din judetul Prahova, iar in decembrie 1990 a fost tuns in monahism la acelasi schit unde a primit numele de Teodosie. In sedinta din 22 martie 1994, Sfantul Sinod l-a ridicat la treapta Arhierieu, cu acordarea prealabila a rangului de Arhimandrit si a aprobat alegerea sa in functia de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu titulatura de Snagoveanul. Hirotonia in Arhiereu a avut loc in ziua de 3 aprilie 1994, in biserica Sfantul Spiridon Nou, din Bucuresti.
La data de 21 februarie 2001, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist a convocat la Bucuresti Colegiul Electoral Bisericesc in vederea alegerii noului Arhiepiscop al Tomisului. In urma votului membrilor Consiliului Electoral Bisericesc, Episcopul Teodosie Petrescu a fost ales pentru scaunul Arhiepiscopal de la Tomis. La 8 aprilie 2001, in Duminica Floriilor, a avut loc Intronizarea la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta. Din 17 septembrie 2002, a fost ales Decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa, din cadrul Universitatii Ovidius Constanta, fiind reales in 2004 si 2008.
Teodosie a devenit Doctor in Teologie din iulie 1999, este profesor universitar din aprilie 2002 si Doctor in muzica din decembrie 2005. Arhiepiscopul Tomisului a fost decorat in decembrie 2002 cu „Steaua Romaniei in Grad de Cavaler”, iar din noiembrie 2003 este membru corespondent al „Academiei Oamenilor de Stiinta”.
IPS Teodosie s-a implicat in infiintarea si organizarea unei scoli de cantareti bisericesti la Seminarul Teologic Bucuresti si a patru noi Seminarii Teologice, respectiv cele de la Manastirile Caldarusani, Cernica, Pasarea precum si cel de la Giurgiu. A slujit la marile sarbatori si a facut vizite pastorale repetate la penitenciarele din eparhie, precum si slujbe si vizite pastorale la spitale, azile, case de copii. De cand a devenit Arhiepiscop al Tomisului, au fost reactivate opt manastiri si schituri si au fost infiintate cinci asezaminte monahale noi. Ca Arhiepiscop al Tomisului, IPS Teodosie a slujit la Penitenciarul din Poarta Alba, a intreprins vizite pastorale in parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului, inclusiv in localitatile din Delta Dunarii, apropiindu-se astfel de credinciosii dobrogeni.
In 26 iulie 2001 a condus o ampla procesiune in cinstea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, prima procesiune de amploare care a avut loc in municipiul Constanta in ultimul secol. La 21 octombrie 2001, Racla cu Braul Maicii Domnului a fost adusa in Eparhia Tomisului. Pentru prima data in istoria religioasa a Dobrogei, numarul celor are au intampinat procesiunea a depasit o suta de mii de credinciosi. Cu aceasta ocazie, peste un milion de crestini veniti din intreaga tara au sarutat Braul Maicii Domnului. Arhiepiscopul Tomisului a mai adus in judetul Constanta, printre altele, moastele Sfantului Gheorghe si din nou Braul Maicii Domnului, in luna mai a anului trecut.
De asemenea, IPS Teodosie a sustinut Slujba de Inviere din acest an pe plaja Modern din municipiul Constanta, iar Lumina Sfanta a fost adusa de la Ierusalim prin intermediul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Lumina Sfanta a fost adusa cu un avion de la Ierusalim la Suceava de catre presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, fiind data mai departe si transportata de la Suceava la Constanta cu un alt avion in care s-au aflat preoti constanteni si secretarul de stat in Ministerul Turismului Cornel Popovici.
Inalt Prea Sfintitul Teodosie a fost acuzat ca este un apropiat al Partidului Social Democrat. In martie 2008, Stelian Dutu, pe atunci presedinte al organizatiei judetene a PDL Constanta, l-a acuzat pe Arhiepiscopul Tomisului ca ar fi agent electoral al PSD si ca ar transmite mesaje de la liderii centrali ai partidului catre cei locali. Dutu sustinea ca Teodosie ar fi avut intalniri cu diversi primari din judet si cu agenti economici carora le-ar fi trasmis mesaje de la Miron Mitrea, spunandu-le sa ii sprijine pe Radu Mazare si pe Nicusor Constantinescu in campanie electorala din 2008.
Arhiepiscopia Tomisului nu a comentat aceste acuzatii, spunand numai ca Stelian Dutu isi face campanie electorala pe seama Bisericii.
Un episod controversat al Inalt Prea Sfintitului Teodosie a fost cel in care a recunoscut ca a fost colaborat al Securitatii. In 28 august 2006, Arhiepiscopul Tomisului declara ca nu stie ce a urmarit presedintele Traian Basescu prin solicitarea de desecretizare a dosarelor inaltilor prelati si preciza ca el nu a colaborat cu fosta Securitate, dar spunea ca ar putea avea dosar de urmarit. Presedintele Traian Basescu propusese desecretizarea dosarelor inaltilor ierarhi si ale sefilor de culte religioase, care erau incluse in categoria dosarelor de siguranta nationala. Cateva zile mai tarziu, Inalt Prea Sfintitul Teodosie recunostea ca a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu in sensul de a umari pe cineva, fiind un gest patriotic. „Am semnat un angajament cu Securitatea, a fost un juramant de credinta fata de tara, nu ca sa fac rau cuiva. E un juramant de credinta, nu de a urmari pe cineva”, a declarat atunci IPS Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a prezentat presei angajamentul semnat cu fosta securitate, in septembrie 1987, pe cand era asistent universitar, sustinand ca, in pofida acestui angajament, nu a colaborat cu securitatea. Angajamentul a fost semnat de Teodosie in sediul Militiei Capitalei, in 29 septembrie 1987, cand era asistent universitar la Institutul Teologic din Bucuresti. Intreg dosarul contine sase file, Teodosie prezentand insa doar angajamentul semnat.
Conform canoanelor bisericesti, IPS Teodosie are posibilitatea sa se retraga la manastire intrucat orice ierarh este in primul rand monah, insa decizia finala in ceea ce il priveste o poate lua doar Sfantul Sinod al Bisericii Ortotoxe Romane. La masura retragerii la manastire a recurs, in 1990, imediat dupa Revoluþie, fostul patriarh al BOR, PF Teoctist, care fusese acuzat cã ar fi acceptat actiunile comunistilor privind daramarea unor biserici. Teoctist a stat cateva luni la mãnãstire, fiind solicitat atunci de catre Sinodul BOR sa revina in scaunul patriarhal.
Potrivit statutului BOR, PF Daniel, care este si Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, din care face parte Arhiepiscopia Tomisului, trebuie sa analizeze impreuna cu organismele bisericesti cazul IPS Teodosie. Mitropolitul primeste sesizarile privind arhiepiscopii, episcopii, episcopii- vicari si arereii-vicari de la eparhiile din mitropolie, dispune, in consultare cu Patriarhul, cercetarea lor in Sinodul Permanent si aduce la cunostinta Sfantului Sinod rezultatul cercetarii.
Mitropolitul locului (in acest caz PF Daniel), in consultare cu organismele bisericesti abilitate, analizeaza situatia privind IPS Teodosie din punct de vedere canonic, statutar si al regulamentelor bisericesti, dupa care vor fi luate masurile care se impun.
Arhiepiscopul Tomisului este cercetat penal pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual, a anuntat, marti, Parchetul Tribunalului Constanta, care s-a autosesizat in urma unui articol aparut in Romania Libera, in care jurnalisti de la cotidianul citat relatau ca i-au dat bani si cadouri IPS Teodosie, pentru a-l ajuta pe unul dintre ei sa devina preot, desi nu avea pregatirea necesara.
In comunicat se mai precizeaza ca si inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu, este cercetat pentru complicitate la luare de mita si fals intelectual.
Conform Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, in luna martie 2009, desi trecusera sase luni de la inceperea anului scolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul „Romania Libera”, fiind ajutat in acest sens de catre inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu.
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului a anuntat, marti, ca a fost declansata o ancheta in legatura cu articolul in care IPS Teodosie era acuzat ca a cerut bani pentru a-l ajuta pe un jurnalist sa devina preot si a sustinut ca autorul articolului nu este student al Facultatii de Teologie. Conform lui Tanasescu, IPS Teodosie nu este la Constanta, fiind in drum spre o actiune importanta din judetul Neamt.
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului a mai spus ca ancheta interna, care a fost declansata in cursul diminetii de marti, va fi realizata de Consistoriul Bisericesc, sub coordonarea Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, care este direct implicat in acest caz.
Arhiepiscopul Teodosie, primul inalt ierarh ortodox in istoria BOR cercetat penal
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...