Sâmbătă, 12 octombrie, Sala mare a Clădirii Transilvania din Zalău a găzduit Gala Centrului Județean de Excelență, la împlinirea unui deceniu de la înființare, un eveniment dedicat tuturor celor care au contribuit la existența și funcționarea instituției și la obținerea rezultatelor de excepție.
Au răspuns invitației directorului Centrului – profesor doctor Ioana Tuduce zeci de elevi olimpici, foști și actuali, directori ai unităților de învățământ și cadre didactice care și-au adus contribuția la funcționarea prestigioasei instituții, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj – inspectorul general Gheorghe Bancea și adjuncții Corina Forț și Ervin Faluvegi, subprefectul Florin Florian, primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, și administratorul public, Călin Cristian Forț.
După intonarea Imnului de stat al României, în cadrul evenimentului s-a prezentat un scurt istoric al Centrului de Excelență, un bilanț al activității, s-au adus mulțumiri și recunoștință elevilor, profesorilor, părinților și partenerilor care au fost parte a succesului. Bineînțeles, s-au acordat premii și diplome, din partea Primăriei Zalău, celor 42 de elevi cu rezultate remarcabile în anul școlar 2023-2024.
10 ani dedicați muncii asidue pentru depășire și autodepășire
Ioana Tuduce, profesorul care acum un deceniu a reușit să pornească de la zero acest proiect cu, prentru și despre performanță, având alături oameni care și-au dorit și au crezut în reușită, a depășit o serie de obstacole, a menținut existența instituției în calitate de director și a dezvoltat-o.
În cadrul Galei de sâmbătă, Ioana Tuduce a adus în prim plan meritele echipei elevi-profesori-părinți, echipă care a făcut ca Centrul Județean de Excelență din Zalău să fie preluat ca model de către centrele înființate ulterior în Bistrița Năsăud, Maramureș, Hunedoara și Bihor. Iar reprezentanții instituțiilor publice locale și județene din Sălaj au evidențiat rolul pe care rezultatele obținute la Excelență îl au asupra societății.
”Este un moment care reflectă nu doar anii care au trecut, ci mai ales eforturile, sacrificiile și performanțele remarcabile ale tinerilor noștri, ale profesorilor, părinților și ale întregii comunități educaționale. S-a început timid, fără a exista o bază metodologică pentru centrele de excelență, modelul avut a fost cel al Centrului de Excelență Satu Mare, singurul funcțional în anul 2014 în zona Transilvaniei. De 10 ani, în județul nostru se dezvoltă un model de educație bazat pe excelență, pe susținerea talentului și pe promovarea performanței care a fost difuzat ulterior spre centre din zona Ardealului – Bistrița Năsăud, Maramureș, Hunedoara, Bihor. Performanța nu este ușor de atins; este rezultatul unei munci constante, al unor visuri îndrăznețe, al unei determinări de neclintit. În fiecare elev care a trecut prin acest sistem de educație de excelență am văzut nu doar talentul nativ, ci și dorința de a munci din greu pentru a-l cultiva și dezvolta. În cei 10 ani, am avut șansa să vedem tinerii care au excelat la competiții naționale și internaționale, care au obținut burse prestigioase și care au devenit modele de succes în diverse domenii. Fiecare dintre acești tineri ne-a arătat că performanța nu înseamnă să fii bun; ci să fii cel mai bun! Excelența educațională nu se limitează doar la realizările academice sau la trofeele câștigate. Ea este despre dezvoltarea unor mentalități spre succes, spre formarea unor caractere puternice. Școala de excelență le-a oferit tinerilor noștri un mediu în care să se simtă provocați și încurajați, să-și urmeze pasiunile, să-și asume riscuri și să învețe din eșecuri. Acesta este, de fapt, mediul excelenței: capacitatea de a transforma obstacolele în oportunități și de a merge mai departe cu încredere și hotărâre. Ceea ce ne face cu adevărat mândri astăzi nu este bilanțul rezultatelor academice ci impactul pe care tinerii îl au în comunitatea noastră și în lume. Ei sunt ambasadorii Excelenței. Proferii și mentorii au reușit să modeleze aceste minți luminate. În spatele fiecărui tânăr de succes stă o echipă de succes. Acesta este doar începutul. Învățământul de Excelență va rămâne o forță motrice. Țin să-i felicit pe toți elevii, profesorii, părinții și partenerii noștri, și să le mulțumesc”, a subliniat, în discursul său, directorul Centrului de Excelență, Ioana Tuduce.
Vasile Bulgărean, profesor doctor de Matematică la CNS și la Excelență, fost inspector școlar general și fost director al Colegiului Național ”Silvania” Zalău, a fost cel care a propus înființarea, în anul 2014, a Centrului de Excelență. În discursul său, a făcut o retrospectivă a etapelor de la înființare și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la existența Centrului.
”10 ani de Excelență este un moment festiv. Excelență în Sălaj s-a făcut de-a lungul timpului, dar anul 2014 a fost anul în care am reușit, cu sprijinul Consiliului Local, să înființăm acest Centru. Ne-am lovit de multe bariere, iar până în 2020, Centrul a fost finanțat exclusiv de Consiliul Local Zalău. Vreau să o felicit pe Ioana pentru că a reușit să ducă Centrul de Excelență voluntar, a reușit să adune o sală profesorală, pentru că profesorii nu sunt plătiți și vin sâmbătă de sâmbătă voluntar să facă performanță. Îi felicit pe toți colegii mei din acești 10 ani, pe toți elevii care au venit la Excelență în fiecare sâmbătă când puteau să facă cu totul altceva. Rog comunitatea locală, pentru că Ministerul sprijină foarte puțin, să sprijine Centrul de Excelență și sunt convins că vor susține. Îi mulțumim directorului Florin Morar că ne suportă acolo, urez tuturor felicitări și mult succes”, a spus Vasile Bulgărean.
Gheorghe Bancea, inspectorul școlar general, artizan, în 2014, al înființării Centrului în aceeași calitate de șef al Învățământului sălăjean, a subliniat importanța recompensării la adevărata valoare a cadrelor didactice care realizează performanțe.
”Educația este cea mai puternică armă pe care, dacă o folosim, putem cuceri lumea. Parafrazându-l pe Nelson Mandela, putem spune că Excelența în Educație este cea mai puternică armă pe care, dacă o folosim, putem contribui la progresul umanității. Marcăm 10 ani de muncă asiduă și eforturi ale colegilor profesori și elevi. În urmă cu mai bine de 10 ani s-au făcut demersuri de către oameni care au dorit ca la nivelul Zalăului, și mai apoi al județului, să existe un centru în care pregătirea elevilor capabili de performanță să se facă în mod intensiv. Cu onoare, mă regăsesc printre cei care au pus umărul la înființarea acestui Centru. Anul 2020 a venit cu finanțarea resursei umane prin Ministerul Educației. Sigur că nu este suficient. Sigur că este o muncă enormă, un efort foarte mare, neretribuit la adevărata sa valoare. Și aici, ar trebui făcute demersuri în viitor ca salarizarea celor care lucrează cu elevi pentru a obține performanțe înalte să fie una pe măsură. La ceas aniversar, adresez calde felicitări tuturor cadrelor didactice, tuturor elevilor care au obținut rezultate deosebite pe parcursul anilor și vă doresc mult succes în continuare. Felicitări!”, a declarat Gheorghe Bancea.
Primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, li s-a adresat în mod special tinerilor prezenți în sală și i-a îndemnat să continue drumul ales pentru că, la un moment dat, vor concluziona că a meritat să aleagă performanța între atâtea alte preocupări ale lumii libere și ale realității dure.
”Centrul de Excelență este important nu doar pentru elevi și cadrele didactice, ci pentru întreaga noastră comunitate. De educație depinde, în mare măsură, viitorul nostru. De educație depinde ca noi, cei de astăzi, și generațiile care vin să facă o lume mai bună. Fiecare suntem ceea ce suntem datorită sau din cauza educației. Orice societate sănătoasă se sprijină pe doi piloni puternici și extrem de importanți – educație și spiritualitate. Sigur că în această luptă pentru performanță și excelență în educație, în linia I, se află sistemul de învățământ. Chiar dacă această reformă a sistemului de învățământ parcă nu se mai termină, mă bucur să pot aprecia că dascălii, prin elevii lor, fac performanță și excelență în educație. Îmi place să spun că sunteți tinerii care aveți înțelepciunea de a selecta, din multele provocări pe care le oferă lumea liberă în care trăim și realitatea dură, lucrurile care vă ajută în formarea voastră ca oameni. Aveți alături familiile și pe dascălii voștri care, în fiecare zi, își lasă la ușa clasei grijile și greutățile lor. Felicitări tuturor cadrelor didactice și elevilor care au demonstrat că prin muncă și implicare se poate face excelență în educație! Continuați, o să vedeți că merită”, a fost mesajul primarului Ionel Ciunt.
Subprefectul Florin Florian a felicitat întreaga echipă a Centrului de Excelență și s-a arătat recunoscător față de toți cei care au contribuit la călătoria din cei 10 ani de existență.
”10, nota perfecțiunii. Dar poate fi și borna de la care succesul se măsoară prin pasiunea depusă în numele studiului și al performanței; prin plăcerea de a deschide cărți pentru a descoperi noul din spatele fiecărui cuvânt sau teoreme; sau, cum poate fi potențat viitorul prin performanțele intelectuale.
La Centrul Județean de Excelență avem toate ingredientele succesului și toți cei care au făcut posibilă această călătorie extraordinară – profesori, părinți elevi, parteneri – merită felicitările și recunoștința noastră, a tuturor. Ne-ați demonstrat prin modul în care v-ați dezvoltat ca Centru că scopul nu a fost neapărat teancul de diplome, ci acela de a fi mai buni pentru ceea ce urmează să deveniți. Ați fost și sunteți ambasadori veritabili ai Municipiului Zalău și ai județului, motiv pentru care ne înclinăm. Sunteți dovada că pasiunea și munca conlucrează, sunt o echipă, iar rezultatele nu întârzie să apară. La cât mai mulți elevi și cât mai multe performanțe!”, a spus subprefectul Florin Florian.
Premii pentru performerii anului trecut de la Excelență
42 de elevi olimpici la fazele naționale și internaționale în anul școlar 2023-2024, ”legitimați” ai Centrului Județean de Excelență, au fost recompensați cu premii și diplome în cadrul Galei de sâmbătă. Aceștia au excelat la Biologie, Fizică, Stiințele pământului, Cultură și Spiritualitate românească, Limba și literatura română, Matematică, Informatică, Literatura maghiară maternă, Matematică pentru Școli/secții cu predare
în limba maghiară, Istorie.
Cu litere mari, la ceas aniversar, publicăm numele copiilor care au făcut și fac cinste județului prin rezultatele lor de excepție, fiind cei care și-au dedicat timpul pentru preformanță și cunoaștere, având modele elevi din fostele generații ale Excelenței: STROIA NAOMI, MARGIN ILINCA MARIA, BODEA CELIA, TOMOLE ALEXIA IRINA, VENTER NICOLAE, HORVATH DIANA, PUȘCAȘ IOANA-GEORGIANA, BUTAȘ CASIAN, MURESAN DARIA, FILIP ANDRADA, PRODAN GLORIA, TARNA ALEXIA, VALE NATALIA, MITEA ANTONIA, BOCA BIANCA, HAN NADIA, POP IULIA, COSMA ȘTEFANIA, TALPOȘ STEFAN, FĂRCAȘ ANDRA, ȘANDOR ANA RAISA, TORJE IULIA MARIA, GĂVRILUȚ ANDREI PETRE, RAD VIORELA VALENTINA, BARNA ALEXANDRU, LOGA PATRIK, BREJE NORA-ALEXANDRA, TUDUCE SERGIU FLORIAN, BEJAN DARIUS-RAMON, CIURBE BOGDAN RADU, CIURBE NICOLAE LIVIU, FAZACAȘ MIHAI TUDOR, MAXIM ANDREI, OPRIȘ CALEB SEBASTIAN, PETREAN ROLAND, CIORTEA -SUCIU ANDREI, SABOU MIHAI ALEXANDRU, ELEKES ABIGÉL, BODA BLANKA, DEMJÉN KATA, BODA BLANKA ZSÓFIA, ROSAN EVELIN.
Profesorii care le-au fost și le sunt alături pe drumul performanței sunt: Ioana Tuduce, Știrb Lucia, Forț Corina, Isa Lavinia, Deac Paula, Morar Florin, Pataki Ida, Orosz Timea, Știr Florentina, Faluvegi Ervin, Brișan Marta, Butușină Florin, Lucaciu Marcel, Rusan Monica, Pop Mariana, Dospinescu Liana, Talos Floare, Mureșan Alina, Pop-Cozac Sorina, Ianchiș Alina, Duma S., Chința Imelda, Păușan Tudor, Margin Adriana, Chiș Floare, Gornoavă Valeriu, Coste Anemona, Zay Eva, Lucaciu Simona, Mocan Paula, Sabou Manuela, Opriș Adonia, Revnic Gheorghe.
Ce este Centrul de Excelență, prin ochii și sufletul foștilor și actualilor olimpici
Atât foști, cât și actuali olimpici ai Centrului de Excelență, au mărturisit cât de mult a contat și contează în evoluția lor experiența din instituție. Ingineri, IT-ști, judecători, manageri sau diverse alte profesii pe care și le-au ales, performerii educației sălăjene fac cinste azi prin activitatea lor.
Diana Nedelcu, fostă olimpică la Limba și literatura română și Lectură, a mărturisit că Centrul de Excelență a fost mediul în care a putut transforma pasiunea în performanță. A învățat și de la profesori, și de la colegi, a devenit specialist marketing la una dintre cele mai mari companii IT din România. Centrul a fost locul în care munca, pasiunea și prietenia se intersectează pentru reușita elevilor.
”Centrul de Excelență a reprezentat pentru mine o stare, nu un simplu loc de petrecut orele sâmbăta. M-a ajutat să mă mândresc acum cu un trecut glorios al participărilor la olimpiade, fiind pregătit de regretatul profesor Octavian Vlaicu, apoi de profesorul Viorel Mărginean și am obținut locul I la olimpiada națională de Istorie cu doamna profesoară Corina Forț. Ceea ce sunt astăzi este rodul muncii pe care am avut-o în timpul liceului și apoi al facultății. Sunt judecător la Secția civilă a Judecătoriei Satu Mare și doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Drept, și, în timpul liber fac activități de voluntariat. Centrul de Excelență formează caractere și profesioniști și mă bucur că am făcut parte din acest sistem performant și integru”, a mărturisit și judecătorul George Nicola, multiplu medaliat la olimpiade și concursuri școlare la Istorie, în perioada liceului.
Iar Roland Petrean, multiplu medaliat la olimpiade și medaliatul cu AUR internațional la Informatică în anul școlar 2023-2024, a spus că pentru el Centrul de Excelență reprezintă o suită de oportunități.
”Mi-a oferit un alt mediu de învățare, cu alți colegi decât cei de la clasă, determinându-mă să fac analogii și să mă autodepășesc continuu. De asemenea, mi-a oferit o abordare deosebită a programei școlare, cu accent pe latura practică, concentrată pe competiția la nivel înalt. Cursurile la Excelență au fost ocazia de a mă întâlni cu mentorul meu, domnul profesor Florin Morar, de a mă lăsa călăuzit în tainele informaticii, de a-i câștiga încrederea în forțele mele și de a mă lăsa ghidat spre performanță. Felicit Centrul de Excelență pentru atmosfera relaxată de învățare, pentru profesionalismul profesorilor și entuziasmul elevilor”, a mărturisit olimpicul anului în Sălaj și chiar al țării.