Angajările in asistenţă socială ar putea fi reluate, ordonatorii de credit trebuind să se incadreze in cheltuielile de personal din buget, măsura fiind prevăzută intr-un proiect de hotărare al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care arată că imposibilitatea angajării personalului de specialitate poate crea probleme majore. Deficitul de personal in asistenţă socială era, in luna septembrie a anului trecut, de aproximativ 10.500 de persoane, iniţiatorii proiectului de act normativ arătand că imposibilitatea angajării personalului de specialitate creşte riscul apariţiei unor evenimente nedorite care pot aduce atingere calităţii vieţii şi chiar siguranţei beneficiarilor şi, totodată, pot determina probleme majore in ce priveşte asigurarea continuităţii şi calităţii serviciilor sociale.
Ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat a fost suspendată prin Ordonanţa 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009.
Iniţiatorii proiectului precizează că deficitul de personal s-a accentuat din cauza exodului personalului de specialitate (medici, psihologi, educatori, asistenţi sociali, asistenţi medicali, ingrijitori) către unităţile din mediul privat sau către alte stat membre UE, unde oferta financiară era mult mai atractivă, dar şi din cauza faptului că unii angajaţi din sistem s-au reorientat către alte domenii de pe piaţa muncii, tot pentru a obţine venituri mai mari.
Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că aprobarea deblocării posturilor din domeniul asistenţei sociale va permite desfăşurarea activităţilor specifice cu respectarea condiţiilor minime prevăzute de legislaţia in vigoare şi va asigura sustenabilitatea serviciilor sociale destinate celor mai vulnerabile categorii de populaţie.
Poriectul de hotărare privind ocuparea posturilor vacante din sistemul de asistenţă socială va fi in dezbatere publică, pe site-ul MMFPS, pană in 15 aprilie.