Florin Morar, directorul Colegiului Național ”Silvania” Zalău, a fost marți, 8 octombrie, în ”prima linie” a elitei învățământului preuniversitar românesc.

Acestuia i-a fost înmânat de către Președintele României, Klaus Iohannis, Ordinul ”Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, în cadrul ceremoniei de acordare a decorațiilor directorilor unităților de învățământ cu performanțe deosebite, eveniment organizat de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni.

Prin această decorație, CNS Zalău se regăsește pe lista celor cinci colegii din țară – Mari Ofițeri ai Învățământului românesc – Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, Colegiul Național „Silvania” Zalău, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu.

Ordinul a fost acordat cu ocazia Zilei Educației, ”în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupându-se de continua îmbunătățire a actului educațional”.

Altor 95 de unități de învățământ din țară le-au fost conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grade de Comandor, Ofițer sau Cavaler, în ultima categorie încadrându-se și Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos.

credit foto: Președintele României/ facebook CNS Zalău

”Dacă vi se pare un titlu pompos dat unei multitudini de școli, aflați că nu e așa. Doar 5 școli din toată țara au primit această recunoaștere, care este cea mai mare distincție pe care o poate primi o instituție, iar meritul revine celor care fac ca această școală să existe, de la directori, profesori, personal administrativ și auxiliar, la elevi, care duc renumele școlii mai departe. Domnul director Florin Morar (însoțit de domnul profesor Rad Ciprian) a primit această distincție din mâna Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni din București. Este un alt premiu cu care colegiul nostru se va mândri și este o dovadă a angajamentului nostru de a oferi excelență în educație”, au scris reprezentanții CNS Zalău pe pagina oficială de facebook.

Klaus Iohannis: ” Sunteți dovadă a creșterii performanțelor în școala românească”

Directorii unităților de învățământ decorate de Președinte au fost prezenți la ora 17.00 la Palatul cotroceni, iar la 17.30, Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune.

În mesajul său, Președintele a subliniat că aceste distincții au fost acordate pentru a onora realizările remarcabile ale școlilor și că Educația a fost domeniul său fundamental în cele două mandate ale sale. De asemenea, Iohannis a mai spus că ”România Educată” reprezintă transpunerea în practică a ideilor de modernizare a învățământului românesc. I-a felicitat pe toți și a informat că performanța școlară nu se mai măsoară doar în note.

”Avem alături de noi reprezentanți ai unor comunități școlare cu adevărat impresionante. Mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare, pentru că este o dovadă a creșterii performanțelor în școala românească. Vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt remarcate și vă încurajez să colaborați și să discutați bunele practici pe care fiecare unitate de învățământ le promovează. Funcționarea optimă a școlii este un barometru pentru starea societății, iar realizările dumneavoastră dau încredere tuturor cetățenilor într-un viitor mai bun. Întâlnirea de astăzi se dorește a fi un semnal pentru sistemul de educație, dar și pentru întreaga societate. Performanța școlară, a elevilor și a profesorilor, nu se mai măsoară, în secolul al XXI-lea, doar prin note. Acum, școala este chemată să răspundă unei misiuni complexe, să pregătească elevii nu doar profesional, ci și să devină cetățeni activi, care au un parcurs de succes pe o piață a muncii extrem de dinamică. Și avem astfel de școli, care cu adevărat educă tinerii pentru a deveni adulți responsabili, echilibrați și îi sprijină să se dezvolte emoțional și intelectual, pentru a-și realiza apoi pe deplin potențialul.

Stimate cadre didactice, reprezentați astăzi, aici, diversitatea și bogăția învățământului românesc preuniversitar, colegii naționale multi-medaliate, școli și licee cu rezultate remarcabile în competiții locale și internaționale, dar și unități de învățământ care ies în evidență cu altfel de realizări. Mă refer la acele școli unde a crescut numărul participanților înscriși la examenele naționale, unde a scăzut, așadar, abandonul școlar sau de unde elevii pornesc în prima lor expediție de cunoaștere dincolo de granițele țării, prin programul Erasmus+. Programul Național de Redresare și Reziliență a permis dezvoltarea unor noi instrumente care au îmbunătățit considerabil calitatea actului educațional, iar faptul că instituțiile din sectorul academic au învățat să fructifice mai bine oportunitățile create prin apartenența la comunitatea europeană este un lucru benefic. (…) Apreciez parteneriatul autentic pe care l-ați dezvoltat cu autoritățile locale și naționale, pentru a face ca aceste proiecte să devină realitate pentru elevii dumneavoastră. Sunt realizări importante, care reprezintă rezultatul unei munci de echipă, și mă bucur să văd că ați reușit, consolidând astfel și capacitatea sistemului educațional de a depăși toate provocările cu care s-a confruntat recent. Îmi doresc ca distincția primită astăzi să reprezinte în primul rând o recunoaștere a faptului că munca este răsplătită, că merită, întotdeauna, să alegi calea mai lungă, dar satisfăcătoare a dezvoltării temeinice.

Vă mulțumesc pentru contribuția fundamentală pe care o aveți în construirea unui viitor mai bun! Dumneavoastră și elevii dumneavoastră, de acum și din generațiile viitoare, alcătuiți România Educată!”, a fost mesajul Președintelui Iohannnis.