Cinci echipaje de tineri cercetători de la licee din Sălaj s-au implicat în proiectul „Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi!”, ajuns la cea de-a treia ediție.

Sub îndrumarea unui mentor, tinerii au experimentat, pe parcursul anului, diferite aspecte ale domeniilor Arheologie, Entomologie, Etnografie, Istorie și Restaurare, iar rezultatele muncii lor au fost prezentate la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024, eveniment organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și găzduit de Sala Transilvania.

“Este important ca în procesul instructiv-educativ să îmbinăm elementele de educație formală cu cele de educație nonformală, să ieșim uneori din cotidianul sălii de clasă, să familiarizăm elevii cu acele metode și practici care stau la baza cercetării științifice.

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, pe lângă rolul firesc pe care îl are, vine în fiecare an, în sprijinul comunității școlare, cu un program de activități diversificat și complex. Considerăm că ele trebuie să fie continuate și pe viitor printr-un parteneriat solid. Felicitări organizatorilor și elevilor!”, spune inspectorul școlar general, profesorul Gheorghe Bancea.

Proiectul educațional „Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi!” își propune să faciliteze interacțiunea dintre cercetători și publicul larg, oferind oportunitatea de a descoperi și învăța despre diverse domenii științifice, într-un mod interactiv și captivant.

Prin astfel de inițiative, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău contribuie la consolidarea legăturilor dintre comunitatea științifică și tineret, promovând cercetarea și inovația într-o manieră accesibilă și atractivă.

Parteneri ai ediției din acest an au fost Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, Liceul de Artă ”Ioan Sima” Zalău, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău,  Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău,  Colegiul Național Silvania Zalău și Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu” Zalău.