Eliminarea alcoolului din sânge diferă în funcție de mai mulți factori, iar ritmul de metabolizare al acestuia nu poate fi accelerat semnificativ prin nicio metodă. Singurii factori relevanți pentru a determina în cât timp iese alcoolul din sânge sunt sexul, vârsta, greutatea consumatorului, cantitatea de alcool și timpul în care respectiva cantitate a fost consumată.

Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru metabolizarea alcoolului și eliminarea lui din organism. O cantitate mică din alcoolul consumat va fi eliminată prin urină, transpirație și respirație. Prin aceasta se măsoară, de fapt, concentrația de alcool din urină sau respirație.

Valoarea alcoolemiei se calculează prin înmulțirea cantității de alcool consumat în grame cu 0,8 (densitatea alcoolului), apoi totul se împarte la greutatea corporală a consumatorului.

Rolul enzimelor

Enzimele sunt niște proteine care acționează asupra substanțelor consumate și le transformă în compuși diferiți, printr-un proces chimic numit metabolism. Principalul organ responsabil pentru eliminarea alcoolului din organism este ficatul. Metabolizarea alcoolului are loc la o rată de 16 mg alcool/100 ml de sânge pe oră, fără legătură cu cantitatea de alcool consumată.

În cât timp este metabolizat alcoolul?

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari.

Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore.

O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore.

În cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?

Timpul în care poate fi detectată prezența alcoolului în organism poate varia, în funcție de testul utilizat, astfel:

  • Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
  • Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
  • Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore
  • Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
  • Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Există mai mulți factori care influențează procesul de eliminare a alcoolului din sânge.
Enumerăm mai jos o parte dintre ei:

Vârsta

Alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ficatul are o capacitate mai mică de a-l procesa, astfel că ritmul în care acesta va fi eliminat este unul mai lent.

Greutatea

Dacă ai o greutate mai mare vei avea o concentrație de alcool mai mică în sânge față de o persoană care are o greutate mai mică, chiar dacă beți aceeași cantitate de alcool. Cei care au mai puține kilograme vor fi afectați mai puternic de consumul de alcool.

Sexul

Motivul pentru care femeile sunt mai puțin rezistente la alcool este faptul că ele au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați, astfel că, atunci când beau, își vor reveni mai greu. Alcoolul din sânge, în cazul lor, este mai greu de eliminat.

Stomacul gol

Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul persoanelor care au consumat alcool pe stomacul gol. Acestea au un metabolism mai rapid. În schimb, dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool. Explicația constă în faptul că alcoolul va fi mult mai repede absorbit dacă bei pe stomacul gol.

Medicamentele

Dacă bei alcool în același timp în care iei și medicamente riști să te confrunți cu efecte adverse care pot fi chiar fatale. Prin urmare, acest mix poate fi extrem de periculos și reprezintă o dovadă de lipsă de discernământ.

in cat timp este eliminat alcoolul din organism

Efectele consumului de alcool asupra organismului

Este adevărat că există și beneficii ale consumul de alcool, dacă o faci moderat și responsabil. Consumul de vin, de exemplu, este considerat benefic pentru sănătate dacă nu depășești doza recomandată, adică un pahar de vin pentru femei și două pahare pentru bărbați, în cursul unei zile, în condițiile în care un pahar de vin are în mod normal o capacitate de aproximativ 100 de ml.

În cazul consumul iresponsabil de alcool pot exista consecințe neplăcute sau chiar extrem de grave. Alcoolul poate crea dependență și, consumat în exces, poate fi sursa unor afecțiuni grave, cum sunt bolile hepatice, insuficiența cardiacă, creșterea presiunii sanguine sau chiar unele tipuri de cancer.

Care sunt consecințele condusului sub influența băuturilor alcoolice?

Este foarte important să nu urci la volan dacă te afli sub influența alcoolului, întrucât capacitatea de atenție scade. În afara faptului că este ilegal și riști atât suspendarea carnetului, cât și ani de închisoare, cel mai mare risc este faptul că îți pui în pericol propria viață, precum și a celorlalte persoane din trafic.

Conform Codului Rutier, șoferii nu pot conduce după ce au consumat alcool. Toleranța țării noastre pentru șoferii care prezintă concentrații alcoolice la etilotest este zero.

Dacă vrei să știi la cât timp după ce bei poți conduce, poți efectua un alcooltest online sau poți achiziționa un dispozitiv asemănător cu cel folosit de polițiști. Citește instrucțiunile pentru a afla în cât timp iese alcoolul din aerul expirat. Astfel, vei avea posibilitatea de a urca la volan fără risc.

Teoretic, poți încerca să grăbești eliminarea alcoolului din sânge cu ajutorul unor alimente care elimină alcoolul, însă nu vei reuși să câștigi prea mult timp în plus.

Sursa medlife.ro