Masurile de profilaxie trebuie sa fie in atentia fermierilor de crestere a ovinelor si caprinelor deoarece se supun controlului organelor sanitar-veterinare si executarii lor.
Vaccinarea anticarbunoasa
Vaccinarea anticarbunoasa trebuie efectuata cu Carboromvac primavara, inainte de iesirea la pasunat, o singura data pe an, cu completari lunare. In zonele cu antece-dente de boala in ultimii zece ani, vaccinarea se repeta o data la sase luni.
Vaccinarea antigalaxie contagioase
Vaccinarea antigalaxie contagioase se executa cu Aga-laxin la oile gestante in ultimele trei luni de gestatie (nu in ultima luna) si in cazul evolutiei bolii in teritoriu se vaccineaza tot efectivul, inclusiv tineretul si berbecii.
Eimerioza mieilor
Eimerioza mieilor manifestata prin diaree apoasa, apoi hemoragica, insotita de tenesme, atunci cand apare la unul-doi miei se face tratament la intreg efectivul de miei cu Aprolium in furaj si Salaquaninoxallina in apa de baut.
Dehelmintizarea
Dehelmintizarea este o actiune de combatere a helmintozelor cu localizare digestiva si pulmonara. Se efectueaza de cel putin doua ori pe an, cu doua saptamani de iesirea la pasunat si cu trei saptamani inainte de stabulatia de iarna. In anii ploiosi se face o actiune in luna septembrie. Dehelmintizarea se va efectua cu Rombendazol 2,5 la suta suspensie orala in doza de 3-5 mililitri la 10 kilograme, repetat la 24 sau 48 de ore.
Imbaierea antiscabioasa
Imbaierea antiscabioasa este necesar a se efectua cel putin o data pe an, dupa 7-8 zile de la tuns, cu repetare la 7-8 zile. Tratamentul se efectueaza cu Romparasect Forte, Cabriol, iar tratamentele de toamna cu Romivermectina solutie injectabila.