Ministerul Educației a pus în consultare publică metodologia privind echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate, de către inspectoratele școlare.
Metodologia se referă și la organizațiile care școlarizează în baza unui curriculum al altui stat, pe teritoriul României, activități de învățământ preuniversitar.
Studiile din afara României poti fi echivalate de către elevi, cetățeni români, cei din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană, precum și cei care se află sub protecție internațională.
Perioadele de studii pentru care se aplică prevederile sunt cele de studii corespunzătoare învățământului obligatoriu și învățământului postliceal nefinalizate cu diplomă.
Acte necesare pentru echivalarea studiilor făcute în străinătate
Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii cuprinde următoarele documente: cerere, foaie matricolă pentru clasele din România (dacă este cazul), documente școlare din care să rezulte nivelul, durata și promovarea clasei/claselor pentru care se solicită echivalarea, document de identificare al elevului, alte documente, dacă este cazul (adeverință emisă de autoritatea competentă din țara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii).
Pentru evaluarea dosarului de echivalare nu se percep taxe.
Odată întocmit dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii, setul de documente se depune la Inspectoratul Școlar Județean și la unitatea de învățământ la care elevul participă la cursuri în calitate de audient.
Dosarul se poate depune fizic sau online, conform procedurilor interne stabilite de către Inspectorat. Termenul de soluționare a dosarului de echivalare este de 30 de zile calendaristice de la data depunerii dosarului complet, procedura fiind finalizată prin eliberarea unui atestat de echivalare.
Atestatul de echivalare emis de Inspectoratul Școlar este valabil pentru înscrierea în oricare unitate de învățământ preuniversitar din sistemul național de învățământ, la încadrarea pe piața forței de muncă sau pentru înscrierea la cursuri de formare profesională.
Atestatul de echivalare se eliberează unității de învățământ, titularului, părinților, tutorilor legal instituiți sau unui împuternicit legal, în format fizic sau electronic, cu semnătură digitală, pentru solicitările depuse online.