Ministerul Educatiei a schimbat regulile de admitere cu doar patru luni inaintea primei sesiuni.
Cu doar patru luni inaintea admiterii la facultate, Ministerul Educatiei a interzis folosirea mediilor obtinute in timpul anilor de studii liceale ca si criterii de admitere, dorind sa incurajeze universitatile sa reintroduca probele scrise sau orale de admitere. Potrivit Ordinului ministrului Catalin Baba – 3.313/ 23 februarie 2012 – publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 13 martie, incepand cu anul universitar 2012-2013 fiecare universitate este obligata sa organizeze sesiuni de admitere pe baza propriilor metodologii, insa metodologiile trebuie sa respecte cateva norme impuse de Ministerul Educatiei. Astfel, examenul de admitere poate consta in probe scrise si/sau practice pentru testarea cunostintelor, se pot lua in considerare media sau notele obtinute la examenul de bacalaureat, devin obligatorii probele practice eliminatorii pentru testarea capacitatilor artistice sau sportive, dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii liceale.”Incurajam reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere in universitate. De asemenea, intrucat a existat un bacalaureat riguros, iar in acest an dorim unul la fel, universitatile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru ca exista diferente mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate insemna doar 8 la altul”, a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba.
S-a schimbat regula in timpul jocului
Potrivit Legii educatiei si a Ordinului ministrului amintit anterior, universitatile sunt obligate sa publice metodologia de organizare a admiterii cu cel putin sase luni inaintea admiterii, asta insemnand ca, pana in luna martie, elevii din clasele a XII-a si a XIII-a trebuiau sa afle din ce anume sa se pregateasca pentru a intra pe bancile facultatilor. Cum actul normativ a fost publicat la mijlocul acestei luni, practic, s-a schimbat regula de admitere dupa ce universitatile si-au stabilit deja criteriile de admitere in anul universitar 2012-2013. Totusi, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, una dintre cele mai ravnite universitati de catre absolventii liceelor salajene, a publicat metodologia in 26 martie, care tine cont de reglementarile Ordinului 3.313. Unii profesori universitari sustin, insa, ca elevii vor putea contesta sesiunea de admitere din luna iulie, pentru ca publicarea metodologiei nu respecta termenul de sase luni. O alta varianta posibila ar fi decalarea primei sesiuni de admitere la facultate cu doua luni.
Vor fi favorizate universitatile bine cotate
Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a declarat pentru Graiul Salajului ca acest ordin va face o distinctie clara intre universitatile cautate si cele mai putin cautate, pentru ca, practic, promoveaza calitatea. „Acest ordin ii avantajeaza pe cei care vor cu adevarat sa invete. De exemplu, la medicina nu conteaza ce note ai obtinut in liceu. Sunt o serie de examene foarte stricte si din acest motiv este o facultate foarte bine cotata. Iar acest ordin va favoriza tocmai universitatile bine cotate si face apel la folosirea criteriilor stricte de admitere, pe care le vor indeplini doar absolventii foarte bine pregatiti. In fapt, promoveaza calitatea”, a precizat seful invatamantului salajean.
In Salaj, in vara acestui an vor iesi de pe bancile liceelor peste 2.200 de elevi, iar o mare parte vor dori sa urmeze o facultate. Pana atunci, insa, liceenii din clasele terminale vor sustine examenul de bacalaureat care se anunta un examen la fel de dificil ca anul trecut.
Elevii bine pregatiti nu au emotii
Desi au invatat mai mult pe parcursul celor patru ani de liceu la materiile care contau pentru media de admitere, majoritatea liceenilor din Salaj nu sunt deranjati de noua reglementare, ci, dimpotriva, unii chiar se bucura. In ce priveste media de la bacalaureat, elevii spun ca sunt speriati de subiecte, inca de pe acum. „E mai bine sa dam examen sau teste grila. Poate in liceu nu s-au dat tocmai notele meritate, pentru ca la ora suntem mai bine pregatiti, la altele nu. Recunosc ca am invatat mai mult la psihologie, deoarece stiam ca media la aceasta materie va conta la admitere. Vreau sa ma inscriu la Cluj, la Psihologie, dar nu ma supar daca voi mai da un test. Nu am invatat degeaba pana acum”, spune Andreea, eleva la Liceul „G. Sincai” din Zalau. Un alt absolvent al promotiei 2012, care invata la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, spune ca „notele de la Bac reflecta cu mai multa obiectivitate cunostintele dobandite de-a lungul anilor de liceu. Totusi, cred ca nu media de la bacalaureat trebuie sa fie criteriul principal de admitere, ci sustinerea unui examen scris/grila la o disciplina relevanta pentru domeniul in care doresti sa-ti continui studiile”. In ultimii ani universitari, admiterea in ciclul superior de invatamant, la majoritatea specializarilor, consta in analizele dosar, la care se tinea cont de media generala in cei patru ani de liceu, precum si mediile la anumite materii care urmau sa fie aprofundate in invatamantul superior.