Cercetările specialiștilor de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău scot la iveală faptul că banii se falsificau încă de pe vremea romanilor.
La Șimleu Silvaniei, arheologul Horea Pop a descoperit dovezi ale falsificării monedelor romane de către daci, folosind metoda cerii pierdute. Această tehnică, folosită și în lumea celtică, implica crearea unui mulaj după monede originale în care se turna ceară, rezultând copii identice din ceară. Aceste copii erau acoperite cu lut extrem de moale, iar după întărire lutul era folosit ca tipar pentru turnarea argintului. Ceara se topea și dispărea, lăsând în urmă monedele falsificate din argint. Această tehnologie nu implica centrifugarea, astfel că replicile rezultate erau mai ușoare decât originalele cu cel puțin jumătate de gram.
Prima dovadă a acestei falsificări a fost găsită de arheologul Horea Pop în 1995, sub forma unui rebut de monedă emisă de Marcus Antonius, folosită pentru plata legiunilor romane.
Rebutul de monedă descoperit de arheologul Horea Pop îl puteți vedea expus în sala Tezaur a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
foto: MJIAZ