Sute de persoane cu handicap grav nu beneficiaza de asistent personal desi au nevoie in permanenta de cineva care sa-i ingrijeasca. Autoritatile locale spun ca este vina legislatiei pentru numarul tot mai mic al asistentilor personali.

Incepand de anul trecut, de cand administratiile locale sunt obligate sa respecte un anumit plafon pentru salarii, primarii nu isi mai permit sa angajeze asistenti personali pentru toate persoanele incadrate cu handicap grav de catre Comisia pentru Evaluarea Persoanelor cu Handicap din cadrul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, astfel ca bolnavii care au nevoie in permanenta de o persoana care sa-i ingrijeasca sunt nevoiti sa apeleze la rude sau cunostinte pentru a supravietui. Totusi, aceste persoane care ingrijesc bolnavii nu sunt remunerate si, in plus, sunt nevoite sa renunte si la locul lor de munca.
Violeta Milas, directorul DGASPC Salaj, spune ca este vina legislatiei pentru ca, desi Comisia de Evaluare acorda certificate prin care persoanele cu handicap grav au dreptul la asistenti personali, legislatia prost conceputa nu permite primarilor sa depaseasca plafonul de salarii stabilit la inceputul fiecarui an. „In fiecare zi avem persoane care vin si se adreseaza Directiei cu privire la angajarea unui asistent personal, dar nu avem cum sa-i ajutam pentru ca nu depinde de noi, ci de primarii. Iar primarii, la randul lor, depind de legislatie. Daca un primar nu respecta fondul de salarii, risca dosar penal. In aceste conditii persoanele cu handicap raman fara asistent personal. De cate ori m-au intrebat cei de la Ministerul Muncii de ce nu avem asistenti personali, raspunsul meu a fost sa caute in lege. Acolo e problema, pentru ca noi stim cata nevoie are un bolnav cu tetrapareza, spre exemplu, de o persoana care sa-l ingrijeasca”, a declarat Violeta Milas pentru Graiul Salajului.
Primarii au gasit o portita in lege
Pentru a scapa de pericolul dosarului penal care-i paste pentru depasirea plafonului de salarii, primarii au gasit o portita in lege. Nu angajeaza asistenti personali pentru persoanele cu handicap grav, dar le acorda indemnizatii. Violeta Milas spune ca aceasta varianta legala este folosita in foarte multe cazuri din Salaj, pentru ca aceste cheltuieli cu indemnizatiile se incadreaza la cheltuieli materiale si nu au de-a face cu plafonul pentru salarii stabilit de o alta lege a bugetului local.
Zalaul – exemplul concludent
Administratia locala din muncipiu este un exemplu clar de admi-nistratie locala care foloseste aceasta scapare a legii, dar o foloseste in beneficiul persoanelor bolnave. Ca sa nu lase fara sprijin aproape 300 de persoane cu handicap grav din Zalau, Primaria, prin Directia de Asistenta Social Comunitara (DASC), a acordat indemnizatii pentru 295 de persoane. Pe langa aceste indemnizatii, DASC Zalau a platit , la finele lunii decembrie 2011, salarii pentru 125 de asistenti personali angajati cu contract individual de munca.
Numarul asistentilor sociali scade incontinuu
Potrivit Raportului de activitate al asistentilor personali angajati de DASC Zalau, prezentat ieri in fata consilierilor locali, numarul asistentilor persoanelor cu handicap a inregistrat o scadere continua, incepand cu luna iunie a anului trecut. La finele lunii iunie 2011, in evidenta DASC erau 138 de asistenti personali, iar la finele lunii decembrie mai erau angajati doar 125 de asistenti. Din statistica intocmita de reprezentantii DASC reiese ca, in semestrul II al anului 2011, au incetat raporturile de munca pentru 22 de asistenti personali si au fost angajati alti 10 asistenti personali. Cei 22 de asistenti personali au ramas fara „loc de munca” pentru ca in noua cazuri a decedat persoana pe care au ingrijit-o, unul dintre asistenti s-a pensionat, alte doua persoane cu handicap au optat pentru indemnizatie, iar unui alt asistent personal i-a fost suspendat contractul de munca pe perioada concediului pentru cresterea copilului. Alte motive pentru incetarea raporturilor de munca au fost incetarea activitatii cu acordul partilor in trei cazuri, expirarea contractului individual de munca in trei cazuri, schimbarea domiciliului persoanei cu handicap intr-un alt caz, unei persoane cu handicap Comisia i-a acordat la revizuire certificat fara asistent personal, iar un asistent personal a fost declarat inapt din punct de vedere medical de Cabinetul de Medicina Muncii.