Nu-i o noutate ca fondurile europene au un grad scazut de absorbtie. Unul dintre motive este si cofinantarea. Pentru a mai indulci cat de cat situatia, guvernul a pus la cale un instrument financiar care sa sprijine agricultorii. Este vorba despre un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, agricultorii urmand astfel sa cofinanteze mai usor proiectele. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta „in vederea stimularii dezvoltarii investitiilor cu finantare europeana se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare din alocatii aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie”.
Fondul de creditare este complementar sistemului de garantare a imprumuturilor pentru fermieri. Fondul va fi alimentat in acest an cu 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) de la buget. Bancile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare si de plata a dobanzilor se stabilesc prin negociere intre beneficiar si banca. De retinut este faptul ca creditele vor fi acordate agricultorilor pentru maxim 10 ani, cu o perioada de gratie cuprinsa intre unul si cinci ani, stabilita in functie de specificul proiectului de investitie. Imprumuturile vor fi accesate doar de beneficiarii de fonduri europene care ua contracte de finantare nerambursabila incheiate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Imprumuturile pot fi garantate de catre beneficiar prin certificate de depozit, garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole, plantatiilor sau orice alte garantii agreate de institutiile de credit selectate. Vor putea primi credite cei care au accesat proiecte pe masurile „Modernizarea exploatatiilor agricole”, „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” si „Incurajarea activitatilor turistice”. Sumele neutilizate din fond intr-un an vor fi reportate pentru anul urmator.
Fond de creditare pentru agricultori
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...