Călătorind toată vara prin satele Sălajului unde au dus cărțile și minunantele activități pentru copii de toate vârstele, angajații și voluntarii Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” au poposit și la Creaca, la biserica-monument istoric aflată în plin proces de punere în siguranță.

Bibliovoluntarii au lăsat la o parte farmecul cititului și al atelierelor de poveste și au pus mâinile pe măturoaie, lopeți, roabe, ciocane, bucăți de șindrilă, contribuind astfel la salvarea frumoasei biserici care va dăinui peste veacuri.

”Bibliovoluntarii și bogăția patrimoniului local este o colaborare cu Asociația ARHAIC, cea care a adus în Sălaj Ambulanța Pentru Monumente, prin care ne-am dorit să aducem în mijlocul tinerilor sălăjeni ideea de voluntariat și implicare comunitară, dar și să îi familiarizăm cu tot ce înseamnă patrimoniu arhitectural și moștenire culturală. Proiectul nostru a debutat la Creaca, acolo unde bibliovoluntarii noștri au muncit alături de voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente Salaj coordonați de Bogdan Ilieș, contribuind cum au putut ei mai bine la punerea în siguranță a micii biserici de lemn din localitate! Au învățat să bată cuie și să așeze șindrila, au pus întrebări și au ascultat povești despre istoria locului, descoperind câte beneficii putem aduce fiecare dintre noi în viața comunităților din care facem parte! A fost o altfel de experiență, care ne-a provocat să oferim mai mult și să facem mai bine”, au declarat reprezentanții Bibliotecii Județene.

Ajutorul dat de bibliovoluntari a fost consistent, pentru că, de regulă, la curățenie sunt puțini cei care se încumetă. Iar pentru Ambulanța pentru Monumente Sălaj fiecare mână de ajutor este binevenită.

Motivul este simplu: cu cât mai mult ajutor au, cu atât mai multe proiecte se pot finaliza în timp scurt, ceea ce se traduce prin salvarea rapidă a ”vieții” monumentelor care ne bucură sufletul și ne încântă privirile, atât nouă, comunității din Sălaj, cât și turiștilor care ajung aici, în locurile noastre dragi.