La adunarea membrilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au prezentat
cifre ingrijoratoare. Pensionarii salajeni s-au imprumutat cu zeci de miliarde pentru a-si cumpara medicamente si a-si plati cheltuielile de zi cu zi.

Mandatarii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Salaj s-au reunit ieri, in cadrul Adunarii repre-zentantilor, la Clubul Pensionarilor din Zalau, pentru a-si prezenta bilantul activitatii pe anul 2011 si pentru a stabili strategia de dezvoltare a CARP pe urmatorii patru ani. La eveniment au participat primarul municipiului Zalau – Radu Capilnasiu, subprefectul judetului – Onorica Abrudanu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii – Chis Filonas, precum si Ilie Gorgan, liderul Sindicatului Pensiona-rilor. In prezenta invitatilor de seama din partea institutiilor publice din judet si a reprezentantilor CARP, presedintele Casei, Ioan Ivascau, a prezentat un bilant al activitatii din care reiese ca tot mai multi pensionari salajeni membri ai Casei sunt nevoiti sa ceara sprijin financiar din cauza saraciei. Totodata, numarul membrilor CARP a crescut considerabil din anul 2008, de la 2.300 de membrii, la 9.300 de persoane la finele anului 2011. Totusi, aceasta cifra reprezinta doar 13 la suta din totalul pensionarilor din judet, iar Consiliul director isi propune ca, lunar, prin intermediul reprezentantilor din fiecare comuna, sa atraga cat mai multi membri.
Ioan Ivascau spune ca, daca in anul 2008 valoarea totala a imprumuturilor acordate pensionarilor era de 55 de miliarde de lei, in anul 2011, valoarea imprumuturilor a depasit suma de 97 de miliarde de lei. In general, pensionarii solicita imprumuturi pentru a-si acoperi cheltuielile cu medicamentele, cu alimentele, cu intretinerea sau alte cheltuieli neprevazute. Fiecare solicitant este atras de acest tip de imprumut pentru ca se acorda pe loc sau in termen de numai cateva zile, iar dobanda pe care CARP o practica este de numai opt la suta pe an, mult mai mica decat cea practicata in institutiile bancare.

Pensionarii primesc o serie de facilitati
Totodata, CARP ofera membrilor sai si alte tipuri de sprijin. Printre acestea se regasesc ajutorul nerambursabil acordat o data pe an in valoare de 50 de lei membrilor care traiesc sub limita decentei, ajutor de inmormantare, consultatii medicale gratuite sau cu reducere, reducere la achizitionarea de aparate auditive sau a ochelarilor de vedere, precum si excursii la pret redus. Astfel, in 2011, un numar de 247 de pensionari au primit ajutoare nerambursabile in valoarea totala de 12.350 de lei, 93 de persoane au beneficiat de consultatii oftalmologice gratuite sau cu reducere, iar 117 membri au primit cate 25 de lei ajutor pentru achizitionarea ochelarilor de vedere. Alti 76 de membrii au beneficiat de consultatii si tratamente stomatologice cu o reducere de 20 la suta, iar peste 1.000 de pensionari au fost testati auditiv gratuit. Pe parcursul acestui an, toate facilitatile prezentate anterior raman valabile si, suplimentar, reprezentantii CARP au in vedere o reducere a dobanzii aplicate imprumuturilor.