Avand in vedere situatia epidemiologica internationala, determinata de aparitia cazurilor umane de infectie cu virus gripal AH1N1 (gripa porcine), Directia de Sanatate Publica Salaj recomanda populatiei: Intensitatea regulilor de igiena personala – in special spalarea mainilor; Folosirea batistei personale pentru tuse si stranut; Evitarea automedicatiei; Evitarea calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care sunt inevitabile, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala. Transmiterea virusului are loc prin contactul cu animalul bolnav, dar odata contactat, virusul poate fi transmis de la om la om prin tuse sau stranut.
Gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic!
Intrucat simptomele sunt similare cu cele intalnite gripei obisnuite, orice persoana, care prezinta simptome de gripa (febra ridicata, frisoane, cefalee, dureri musculare generalizate, oboseala, nas infundat, lipsa poftei de mancare, stranut, tuse, durere sau senzatia de durere a gatului), trebuie sa evite automedicatia si sa se prezinte de urgenta la medic. Primele imbolnaviri cu aceasta tulpina de virus au fost confirmate in Mexic, SUA si Canada, ulterior Scotia si Spania au confirmat primele 3 cazuri de imbolnavire pe teritoriul Europei.
In Romania, pana in prezent, nu s-a confirmat nici un caz de imbolnavire cu tulpina virala AH1N1.
Alerta epidemiologica internationala
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...