Deşi aparent pare o măsură luată doar pentru a obţine un zâmbet perfect, purtarea aparatului dentar are, în profunzime, mult mai multe beneficii, vizând o foarte bună funcţionare la nivelul întregii cavităţii orale. Recomandat la orice vârstă, aparatul dentar reprezintă acea procedură ortodontică care va avea rolul de a diminua şi regla orice tip de anomalie manifestată la nivelul sistemului neuromuscular, masticator şi scheletului cranio-facial.

Ortodonţia, între estetic şi funcţional

Ortodonţia este acea ramură a stomatologiei căreia îi revine rolul de a acţiona asupra poziționării dinţilor. Poziţionarea greşită a danturii va atrage după sine o ocluzie incorectă. Acest context medical va favoriza apariţia problemelor la nivel digestiv şi nu va permite o igienizare corectă a cavităţii orale, fapt ce generează un mediu favorabil apariţiei cariilor. Poziționarea vicioasă a danturii nu are doar efecte funcţionale, ci îşi manifestă aspectul negativ chiar şi asupra corectitudinii cu care sunt pronunţate anumite sunete.

Ţinând cont de acestea, un consult de specialitate efectuat într-un cabinet de stomatologie copii Cluj devine absolut obligatoriu, astfel încât măsurile să poată fi luate din timp şi să se poată interveni cât mai eficient. Intervenţia timpurie va facilita o poziționare normală şi frumoasă a dinţilor permanenţi, ortodonţia vizând atât alinierea danturii, cât şi o ocluzie corectă, o digestie normală şi o sănătate orală optimă.

Aparatul dentar la copii

Controalele stomatologice periodice efectuate încă de la apariţia primilor dinţişori vor avea rolul de a depista din timp toate eventualele anomalii pe care le poate manifesta copilul la nivelul posturii dinţilor şi ocluziei. Efectuând radiografii panoramice şi ţinând cont de contextul medical al copilului, medicul ortodont va decide dacă este necesară purtarea unui aparat dentar, când ar trebui aplicat şi ce tip ar fi cel mai eficient. Pentru copii se poate opta pentru aparate dentare fixe, mobile sau tip gutieră, în funcţie de cât de severe vor fi modificările.

De asemenea, se poate opta pentru aparate metalice, ceramice, safir sau lingual, diferenţa fiind făcută de aspectul estetic. Recomandările specialiştilor indică vârsta de 6-7 ani ca fiind potrivită începerii acţionării asupra dentiţiei, fiind momentul în care specificul dentar este mixt, cuprinzând dinţişori de lapte şi dinţi permanenţi, context în care medicul ortodont poate interveni cu scopul de a diminua riscul producerii complicaţiilor. Este vârsta la care cei mici vor purta aparat dentar pe perioade scurte de timp, în funcţie de evoluţie, stabilindu-se următoarele etape de intervenţie.

Când este recomandat să apelăm la aparatul dentar pentru copii

Vom solicita un consult ortodontic, atunci când sesizăm probleme în alinierea dinţilor, sunt strâmbi, prea rari sau prea aglomeraţi, atunci când muşcătura nu este corectă, fie este adâncă, dinţii superiori acoperindu-i în totalitate pe cei inferiori, fie este inversă, cei inferiori acoperindu-i pe cei superiori, deschisă, adică rămâne un spaţiu mare între dinţii de sus şi cei de jos, sau este încrucişată, respectiv dacă arcada inferioară nu este cuprinsă în arcada superioară.

De asemenea, ne vom adresa medicului ortodont atunci când micuţul nostru scrâşneşte din dinţi, incisivii sunt subdezvoltaţi sau mult prea proeminenţi, dacă acuză dureri articulare sau disconfort la nivelul gingiilor.