O interesanta expozitie de arheologie cu piese descoperite in Transilvania este vernisata vineri, de la ora 13,00, la Galeriile de Arta IIoan SimaI, pentru a face cunoscuti publicului salajean pe misteriosii istoriei – gepizii.
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau gazduieste, incepand de vineri, expozitia „Gepizii – Razboinici si artizani”, care cuprinde peste 300 de piese din diferite materiale – aur, argint, bronz, fier, os, corn si sticla, multe dintre ele fiind aparitii inedite intr-un circuit expozitional. Este vorba despre o expozitie itineranta initiata de Complexul Muzeal Bistrita Nasaud si care poposeste la Zalau in perioada 16 martie – 9 aprilie. Potrivit arheologului Horea Pop de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, toate obiectele expuse au fost descoperite de-a lungul anilor, cu ocazia cercetarilor arheologice efectuate in situri din Transilvania. IEste vorba despre o variata gama de accesorii vestimentare de o excelenta valoare estetica, arme si elemente de echipament militar si de harnasament, recipiente ceramiceI, a precizat Horea Pop. Expozitia, al carei initiator este dr. Corneliu Gaiu de la Complexul Muzeal Bistrita Nasaud, gazduieste descoperiri gepidice din colectia mai multor muzee si institute de cercetare: Complexul Muzeal Bistrita, Institutul de Arheologie „Vasile Parvani Bucuresti, Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judetean Mures si Muzeul Judetean Satu Mare. Pe langa aceste exponate, vor putea fi admirate si imagini cu piesele care compuneau celebrul tezaur gepidic de aproximativ 10 kilograme din aur si argint aurit, descoperit la Simleu Silvaniei in anii 1797 si 1889. Din pacate, acest tezaur se afla astazi la muzee din Viena si Budapesta.
„Gepizii au fost o populatie de neam germanic, care a jucat un rol important in istoria Europei Centrale si in mod special in istoria Transilvaniei in secolele III-V d.Chr. Originea lor este o ENIGM}, stim doar ca au fost un popor inrudit cu gotii, foarte probabil au pornit migratia impreuna cu ei din locul de bastina ale populatiilor de sorginte germanica, din Scandinavia”, completeaza Horea Pop.