Chiar daca mai marii legumicultorilor din Romania prognozeaza o scumpire a trufandalelor cu suta la suta, in pietele agroalimentare ale Salajului preturile legumelor sunt deocamdara… cuminti.
Umbla vorba, umbla, umbla ca in asta primavara vom manca stir si stevie in loc de salata si ridichi. Numai ca deocamdata dracul nu-i chiar asa de negru cum se zice. Cum zic, in mod aprioric, mai marii Asociatiei Producatorilor de Legume si Fructe din Romania. Ei prognozeaza ca IVa fi o intarziere pe piata de cel putin o luna a productiei de legume romanesti -salata, rosii, castraveti, ceapa, ridichi si altele – iar scumpirea va fi de suta la sutaI. Nu mor caii cand vor cainii, pentru ca pretul legumelor nu e reglementat ca cel al energiei electrice sau al gazelor. Mecanismul de baza pe care functioneaza economia de piata -principiul cererii si ofertei – isi spune cuvantul.
Cinci fire de ceapa – doi lei
Ieri in Piata agroalimentara din buricul Zalaului erau producatori de legume din Lozna, Crasna, Pericei, dar si samsari care primesc marfa de peste granita. Dinu Irimus din Lozna invoca iarna dura si tarzie. Cu toate acestea a reusit sa scoata pe piata ceapa verde, spanac si ridichi. Recunoaste si el ca legumele extratimpurii vor fi mai putine, fiindca temperaturile foarte scazute au intarziat evolutia plantelor. Deci vor aparea mai tarziu decat deobicei. Astfel va exista mai mult loc pentru legumele si produsele de import. Anul trecut, pe vremea asta, familia Irimus vindea ceapa verde, ridichi si spanac in pietele din Zalau si Jibou. Pretul unei legaturi de ceapa verde (alcatuita din cinci fire) era in primavara lui 2011 de 1 leu. Acum pretul este de doi lei. Cinci ridichi, care compun o legatura, se vand cu 1,5 lei. Anul trecut cu un leu. Cel mai mult a saltat pretul salatei, de la 1,5 lei/ capatana, anul trecut, trei lei in acest mijloc de martie. Spanacul din serele de la Crasna a ajuns la 8 lei kilogramul fata de primavara lui 2011 cand se vindea cu 5-6 lei kilogramul.
De la 60 de bani la 2 lei
Doar 15 la suta dintre comerciantii din piata din centrul Zalaului sunt producatori directi. Asta imi spune Stefan Oiegar din Cehu Silvaniei care se zbate sa supravietuiasca vanzand mere, pere, ceapa, cartofi, portocale aduse de peste hotare, in speta din Ungaria. El stie ca la granita legatura de ceapa verde are pretul de 60 de bani. Oiegar o ia de la en-gros-ist cu 1,5 lei. Mai adauga si el 50 de bani ca sa nu moara de foame si uite asa au ajuns cinci fire de ceapa verde sa se vanda cu 2 lei . Numai ca de multe ori trebuie sa scada pretul pentru ca marfa nu trece. Varza, adusa tot din Ungaria, se vinde cu 3,5 lei kilogramul, pe cand o legatura de patrunjel romanesc poate fi cumparat cu 1 leu. inca nu-i mare sperietura pe piata Zalaului in privinta cresterii preturilor la legume. Si fructele au ramas in genere la preturi rezonabile .
Cartoful, in cadere libera
Cea mai mare crestere a unui produs alimentar inregistrata in ultimii ani a fost la cartofi, care s-au scumpit anul trecut cu 20 la suta in numai doua luni. in mijlocul lui martie 2011 cartoful autohton se vindea cu 3-3,5 lei kilogramul, iar cel din import (cam ce nu era pe placul strainilor) cu 2,5-3 lei kilogramul. Anul bun, dar si cultivarea in extensie a cartofului pe plai mioritic, a facut ca pretul acestui produs sa scada cu peste 60 la suta. Asa se face ca la ora actuala in pietele Salajului kilogramul de cartof se vinde cu 1 leu.
Cresteri de pret si ieftiniri
Nu credem ca producatorii agricoli autentici au de gand sa scumpeasa produsele pentru un profit excesiv. Pretul de cost este barometrul dupa care se ghideaza. Daca imputurile salta ca pret e nevoie sa salte si produsul finit, in contextul de fata legumele. Cresteri de pret, mai mici sau mai mari au loc in fiecare an la unele produse alimetare, asa cum se produc si ieftiniri. Deocamdata motive de ingrijorare avem. Dar nu mari.
Scumpirea legumelor – intre spaima si realitate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...