*Prin comasarea Gărzii de Mediu și a celei Forestiere, se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri. Comasarea Agenției pentru Protecția Mediului cu cea pentru Arii Naturale Protejate duce la apariția Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență pentru reorganizarea administrativă.
Printre măsurile prevăzute se numără comasarea unor instituții de control și preluarea de atribuții de la altele, potrivit unui comunicat al Ministerului.
În primul rând, se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP). Practic, se comasează Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională.
„Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea MMAP. Astfel, vom avea o singură instituție puternică, capabilă să gestioneze spețe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Viitoarea Gardă Națională de Mediu, Ape și Păduri va prelua și de la Administrația Națională „Apele Române” activitatea de inspecție a apelor, dar și personalul cu atribuții de inspecția apelor.
Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului.
De asemenea, apare Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), prin comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a structurilor teritoriale din subordinea acesteia.
”Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate”, a spus ministrul Fechet.
Conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va fi asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general.
Efectele comasării la nivel județean
Comasarea instituțiilor centrale prin reorganizarea propusă de ministrul Fechet va avea consecințe la nivelul deconcentratelor. Cel mai probabil, vor exista noi organigrame și sedii comune pentru instituțiile comasate.
În logica reorganizării și comasării, Garda Județeană de Mediu, Ape și Păduri va avea un sediu și o organigramă, având în vedere că ia ființă prin comasarea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Sălaj cu Biroul Gărzii Forestiere Sălaj, plus că va prelua și personalul cu atribuții de control de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj.
Păstrând logica schiței de personal, instituția nou înființată va avea un singur șef ajutat de adjuncți cu atribuții pe fiecare domeniu în parte. În acest moment, Garda de Mediu Sălaj este condusă de Răzvan Fazacaș, Biroul Gărzii Forestiere Sălaj de Ioan Ungurușan, iar la SGA director este Cristian Crișan.
În privința celorlalte două instituții deconcentrate cu atribuții de autorizare-avizare de mediu – Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sălaj și Agenția Județeană pentru Arii Naturale Protejate (AJANP) – se va proceda identic în schema de personal și a sediilor, dacă proiectul de reorganizare va avea finalitate.
La conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sălaj se află Aurica Grec, iar la conducerea Agenției pentru Arii Naturale Protejate, Lavinia Dragoș.