Dragi cititori, în comparație cu dezvoltarea omului pe această planetă, răspândirea creștinismului în rasa umană pare să fie ca și un fulger. Două mii de ani nu sunt aproape nimic în istoria universului. Mereu, când s-a crezut că creștinismul este pe moarte din cauza persecuției din exterior sau a corupției din interior, sau din cauza progresului științelor naturii, de fiecare dată, iată! A înflorit din nou, în vreun loc nou. De ce? Pentru că nu putem ucide lucrul pe care l-a început El și pentru că ”cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”, așa cum Mântuitorul ne asigură în Documentul sacru.
Astăzi calendarele bizantine poarta în filele lor seculare un nume deosebit de cunoscut în literatura bisericească: Sfântul Andrei Criteanul. Acest personaj de seamă, purtător de valori sacre, ocupă un loc de vază în istoria literaturii grecești din perioada bizantină, renumele lui fiind legat de apariția unei noi forme a literaturii patristice: canonul.
Știm despre el că s-a născut la Damasc, în anul 660, și că nu a vorbit până la vârsta de 7 ani, când, într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate extraordinară.
A ajuns episcop al Gortinei din Creta și a rămas în memoria Bisericii ca fiind un ”nou David”, datorită retoricii și a spiritului poetic ce îmbracă înălțătoarele imnuri liturgice pe care le-a compus și care înfrumusețează cultul divin până în ziua de astăzi. Sfântul Andrei s-a remarcat și prin prodigioasa activitate pastorală pe care a desfășurat-o cu destoinicie și responsabilitate, atât în Ierusalim cât și în Constantinopol, într-o perioadă destul de sensibilă din punct de vedere politic și religios. A murit la vârsta de 80 de ani, tradiția inițiată de el fiind continuată de marii melozi bizantini.
Dragilor, muzica sacră va rămâne mereu semnul și experiența unei lumi inefabile, de negăsit ”pe aici”. Îi suntem recunoscători sfântului Andrei pentru hrana spirituală pe care ne-a lăsat-o și pentru modelul de trăire, care sper să ne ajute să construim și noi imnuri și expresii ale unei lumi mai bune.