Are 33 de ani si a vrut sa se faca fotbalist, ca orice tanar pentru care fotbalul reprezinta calea de a deveni celebru. Cu toate acestea, a decis sa aleaga ceva practic si s-a indreptat spre drept. Acum este director pentru Romania al Grupului de firme AVE.
Christoph Rudlstorfer s-a nascut la data de 31 mai 1979 in Linz, Austria. Cand era copil, si-a dorit o cariera in fotbal si chiar a jucat, la nivel de amatori, pana la 25 de ani. „Am jucat la nivel de amatori, dar m-am antrenat ca un profesionist”, marturiseste Cristoph, amintindu-si cu nostalgie de acea perioada. Pentru a-si construi o cariera, s-a gandit mult in ce directie sa o ia. Pentru ca in sufletul sau este un uma-nist, Christoph a inceput sa stu-dieze limbile straine – in special engleza si franceza. „Totusi, la final, am decis sa studiez ceva mult mai practic. Aveam multe oportunitati, dar mi s-a parut ca dreptul imi ofera mai multe avantaje decat studiul in domeniul umanist”, spune Christoph. In anul 2003 s-a angajat prima data la grupul AVE din Austria, unde a lucrat trei ani ca asistent ma-nager. In 2006 s-a mutat la firma mama, AVE Umwelt, ca director de dezvoltare a afacerii, unde a stat pana in 2010, cand a devenit seful AVE Romania. „Venirea in Romania a insemnat si renuntarea la cariera de fotbalist amator”, completeaza Christoph.
In Romania, ca acasa
In anul 2006 a facut prima vi-zita in Romania si a vizitat mai multe orase din tara, acolo unde firma sa intentiona sa isi extinda afacerile. „Prima data cand am ajuns aici mi-am zis – e mult mai mare decat Austria, e foarte mult spatiu aici, o tara foarte mare. Mi-au placut mult peisajele pe care le vedeam cand vizitam Romania, mai ales ca seamana foarte mult cu relieful montan din Austria. M-am simtit ca si cum eram acasa, in Austria”, spune Christoph. Pana sa devina directorul AVE Romania, Rudlstorfer a vizitat tara noastra de mai multe ori, pentru a se familiariza cu mersul lucrurilor aici.
Am gasit un Zalau curat
In urma cu cinci ani, firma AVE a preluat serviciul de colectare a deseurilor menajere din municipiul Zalau. „Prima data cand am venit la Zalau mi s-a parut ca orasul este foarte curat si este foarte improtant pentru afacerea noastra sa-l mentinem asa”, spune Christoph. A durat ceva vreme pana AVE a reusit sa isi impuna standardele proprii, insa directorul pe Romania spune ca s-a bucurat de colaborarea autoritatilor locale si a colegilor sai romani. „Anul acesta facem cinci ani de prezenta a firmei noastre in Zalau si este un moment important, pe care il vom marca, pentru ca dorim sa le multumim colaboratorilor nostri pentru sprijinul oferit”, mai spune Christoph. Iar proiectele personale ale directorului pe Romania coincid cu cele ale firmei. „Vrem sa continuam afa-cerea aici, sa o stabilizam pe piata din Romania, pentru ca oamenii nostri sa aiba in continuare unde sa munceasca. Avem proiecte de dezvoltare, dorim sa ne implicam in proiectele majore care se deruleaza in Salaj, cum este cel pentru managementul integrat al deseurilor. Vrem sa jucam un rol important din acest punct de vedere si cred ca vom reusi sa devenim cea mai importanta companie din domeniu”, declara Christoph Rudlstorfer.
Drumurile din Romania sunt infernale
Pentru viitorul zonei de nord a Romaniei, Christoph Rudlstorfer crede ca este foarte important sa se creeze posibilitatea atragerii de investitori precum AVE. Insa, romanii ar trebui in primul rand sa investeasca in infrastructura. „Autostrada ar fi o solutie. Este foarte important pentru investitori sa ajunga in locatiile unde isi pot deschide afaceri intr-un timp cat mai scurt. Drumurile din Romania sunt oribile si iti pierzi foarte mult timp pentru a ajunge dintr-un oras in altul. In acest moment, multi investitori aleg Clujul pentru ca acolo exista aeroport. Zalaul nu este foarte atractiv deocamdata pentru ca nu aveti drumuri bune, nu exista legatura rutiera cu Ungaria. Categoric, autostrada Debrecen – Brasov ar fi o solutie pentru Zalau”, opineaza directorul AVE Romania.
Zalauanii, rezervati la prima vedere
Cel mai mult ii plac la noi oamenii. „Par rezervati la prima vedere, dar dupa ce ii cunosti mai bine, devin prietenosi. Imi place sa stau de vorba cu ei, sa ii cunosc, pentru ca sunt ospitalieri si prietenosi”, spune Christoph. Si-i mai place foarte mult mancarea de la noi, pentru ca are un gust special. „Imi place in general mancarea romaneasca. Este diferita de bucataria austriaca, mai grasa, dar gustul face totul”, marturiseste Christoph. Iar sarmalele, ciorba de burta si chiftelele sunt un deliciu pentru austriac. In schimb, nu este foarte bun prieten cu palinca. „Eu sunt bautor de bere, palinca e prea tare pentu gustul meu”, remarca Christoph.